Gazete Vatan Logo

Cami projesini savundu!

Jüri başkanı, Çamlıca camisi için taklidi önemsemiyor

Çamlıca camisinin jüri başkanı, “İstanbul’un simge camileri klasik Osmanlı tarzı olduğu için taklit bir proje değil. Büyüklük ve zarafet bir arada olabilir” sözleriyle cami projesini savundu.

Çamlıca’nın kentsel planlaması ile cami projesinin jüri başkanlığını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, cami projesiyle ilgili ilk kez konuştu;

ELEŞTİRİLER SAÇMA HALE DÖNDÜ: Mimari proje, sanat eseri olarak herkese göre değişebilir. Eleştiri de, beğenen de beğenmeyen de olur. Özgün de geleneksel de yapılabilir. Herkes ifadesinde özgürdür. Ama bazı eleştiriler saçma bir hale döndüğü için artık çok önemsemiyor, dikkate almıyorum. Camiyi yaptıracak olan dernek yarışma yapmadan, doğrudan kendisi yapabilirdi. O yöne gitmedi. Biraz daha kamuoyuna mal olsun, daha nitelikle eserler gelir düşüncesiyle hareket etti. Amacına da ulaştı. 62 proje başvurusu oldu.

300 BİN LİRANIN VERİLMEMESİ İÇİN DEĞİL: Jüri olarak biz bir sıralama yaptık. Uygulanacak projeyi dernek seçti. Öne çok çıkan, birini kat kat geçen başka bir proje olmadığı için birinci çıkmadı. 300 bin liranın verilmemesiyle alakası yok. İkinci olan iki eser de, oy birliğiyle seçildi. Modern projelere ödül vererek, onları teşvik etmeye çalıştık. Jürinin içinden belli gruplar modern çalışmaları destekleme niyetindeydi. Benim de beğendiğim oldu. Fakat, yarışmayı düzenleyenler, ‘geleneksel istiyoruz’ diyor. Birinci olanla, uygulamaya değer görülen farklı olabilir. Birisi araziye daha uygun, uygulanması daha kolaydır. Bunda mahsur yok.

BÜTÜN BAKMAK GEREKİR: Cami alanı, planlama alanının yüzde 6’sı. Alanın büyük kısmı rekreasyon, yeşil alan ile turizm alanı. Burada, kentsel tasarımla farklı yeni bir cazibe merkezi oluşacak ve iyi bir yapılaşma sağlanacak. İşin iç yüzünü görmeden, genel resme bakmadan sadece camiye takılarak konuşanlar var.

MODERN PROJELER BAŞKA YERDE DE YAPILABİLİR: Caminin klasik tarzda olmasında mahsur yok. Klasik cami de, çok güzel bir etki oluşturabilir. İstanbul’un silüetini oluşturan bu tip geleneksel, Osmanlı camileridir. O yüzden, şartnamedeki ‘klasik’ isteğinin mahsuru yok. Yarışmanın modern projeleri başka bir yerde de yapılabilir.

TAKLİT DEĞİL: Pojeyi beğendim, taklit olarak görmüyorum. Kaldı ki, taklit edilen de kötü bir eser değil. Dünyanın en iyi eserleri. Taklitse de dünyanın en iyi eserleri taklit edilmiş oluyor. O, önemli değil.

BÜYÜKLÜK VE ZARAFET BİR ARADA OLABİLİR: Cami alanı, 15 bin metrekare civarında. Büyüklüğün çok ciddi sıkıntı oluştaracağını sanmıyorum. Büyüklük ve zarafet bir arada olabilir.

BU SÜREDE YAPILABİLİR: Yarışma süresi biraz daha belki uzun olabilirdi. Ama çok şey değişecek miydi, bilemiyorum. İstenen şey öyle detaylı bir uygulama çizimleri olan birşey değildi. İstenenler, bu sürede yapılabilecek şeylerdi.

Haberin Devamı