Gazete Vatan Logo

Cameron’a Türkiye resti

İngiltere’nin AB’den ayrılması için kampanya yürüten eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ve Adalet Bakanı Michael Gove, Başbakan David Cameron’a, Türkiye’nin asla AB’ye üye olmayacağının garantisini vermeye çağırdı

Cameron’a Türkiye resti

İngiltere’de 23 Haziran’da düzenlenecek referandumdan, Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin sona erdirilmesi yönünde karar çıkması için kampanya yürüten ‘hayır’ cephesi, Başbakan David Cameron’ı Türkiye üzerinden sıkıştırmayı sürdürüyor.

Son olarak İngiltere’nin AB’den ayrılması kampanyasının liderlerinden eski Londra Belediye Başkanı Boris Johhson ve Muhafazakâr Parti üyesi Adalet Bakanı Michael Gove, Başbakan Cameron’a, Türkiye’nin asla AB üyesi olmayacağını garanti etmesi çağrısı yaptı.

Gove ve Johnson Cameron’a yazdıkları mektupta, Türkiye’nin AB üyeliği söz konusu olduğunda İngiltere’nin veto hakkını kullanacağına dair garanti istedi. İki siyasetçi ayrıca Cameron’dan, Türkiye’yle AB’ye katılım müzakerelerine son verilmesini ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat hakkı elde etmesinin önlenmesini talep etti.

Mektupta “Hükümet veto garantisi veremezse, halk da bundan makul sonucu çıkartıp, Türkiye’yle ortak sınırlara sahip olmayı önlemenin tek yolunun 23 Haziran’da ayrılma yönünde oy kullanmak ve kontrolü eline almak olduğu sonucunu çıkartacaktır” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Yerel basın ‘hayır’ cephesinin, Cameron’ın referandum tartışmasını ekonomi alanına çekmeye uğraştığı dönemde, tartışmaya göç zemininde devam etmeye çalıştığı yorumunu yaptı.

Cameron, Türkiye’nin AB üyeliğine daha çok uzun yıllar olduğunu belirterek, referandum tartışmasının bu konuya odaklanmasına tepki göstermişti.

‘Birlik dağılabilir’

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda birliğin kısa süre içerisinde dağılabileceği uyarısında bulundu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere’nin AB’den çıkmasının küresel anlamda büyük bir belirsizlik dönemine yol açacağı yorumunda bulunurken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz ise, İngilizlerin AB’den ayrılmak istemeyeceğini düşündüğünü söyledi.

6 puan öndeler

Araştırma şirketi Ipsos’un yaptığı son ankete göre referandumda AB’ye ‘hayır’ oyu kullanacağını belirten İngilizlerin oranı yüzde 53’e çıktı, ‘evet’ oyu vereceklerin oranı ise yüzde 47’e geriledi.

Haberin Devamı

Thames üzerinde AB kapışması

İngiltere’nin başkenti Londra’nın içinden geçen ünlü Thames Nehri, önceki gün AB referandumundaki karşıt cephelerin karşılaşmasına sahne oldu. AB karşıtı sağcı parti UKİP’in lideri Nigel Farage parlamentonun İngiliz sularını yeniden kontrol altına alması çağrısı yapmak için küçük bir filo balıkçı teknesiyle Thames Nehri’nde gösteri düzenledi. İngiltere’nin AB üyesi olarak kalması için kampanya yürüten pop şarkıcısı Bob Geldof ise Farage ve ekibinin karşısına kendi cephesinin tekneleriyle çıktı.

Geldof’un da bulunduğu bir grup sandal ve deniz taşıtı, ‘AB’yi terk et’ filosunun yolunu kesti. Taraflar arasında hortumla su sıkılması gibi hafif çekişmeler yaşanınca polis, tekneleri parlamento binası önünde ayırmaya çalıştı.