Gazete Vatan Logo

Çalkantılı dönemin üstesinden geliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta 9. Türkiye Yatırım Konferansı’nda ABD’li iş insanlarına çağrıda bulundu: ABD ile ilişkilerde ciddi mesafe var. Ancak stratejik ortaklığımız bu çalkantılı dönemin üstesinden gelecektir. Bunu fırsata çevirelim

Çalkantılı dönemin üstesinden geliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD yönetiminin Türkiye menşeli bazı ürünlere karşı korumacı adımlar attığına ve ek gümrük vergileri getirdiğine dikkat çekerek, “Ülkemiz için 2 kat artırılan demir-çelik vergileri, yaptırımlar, soruşturmalar ve tabii ki kur hareketleri, mevcut yönetimin ülkemizi hedef alan adımlarından bazılarıdır. Tüm bunlara rağmen, ABD ile olan siyasi ve ticari ilişkilerimizin geleceğine umutla bakıyoruz” dedi.

Doğru resmi görün

Erdoğan, New York’ta Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı’nda konuştu. Dünyada ticaret savaşlarının yaşandığı kritik bir dönemden geçildiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“İran, Suriye, Kuzey Kore, Ortadoğu gibi siyasi krizlerin, ticaret savaşlarının, Brexit müzakerelerindeki aksaklıklar tarzı pek çok gelişmenin aynı anda yaşandığı kritik dönemden geçiyoruz.Bu süreç, uluslararası ilişkileri etkilediği kadar iş dünyasını da yakından ilgilendiriyor. Firmalar, gerek mevcut ticari faaliyetlerinde, gerek yatırımlarında, gerekse gelecek tahminlerinde ciddi belirsizliklerle karşılaşıyor. Böyle bir dönemde yaptığımız toplantımızın, hem birbirimizi daha iyi anlamamıza hem Türkiye ekonomisi hakkında daha doğru bir resmin çizilmesine vesile olacak.”

Haberin Devamı

Fırsata çevirelim

Erdoğan, ABD ile ilişkilerde özellikle FETÖ ve PYD-YPG terör örgütleriyle ilişkiler bağlamında kapatılması gereken ciddi bir mesafe bulunduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Mevcut yönetimdeki kimi çevreler, görüş ayrılıklarımızı tehdit, baskı ve şantaj diliyle çözebileceklerini zannediyor. Ancak bu olumsuz tavır, hem müttefiklerle ilişkilerde hem de Amerika’nın dünyadaki konumunda ciddi bir erozyona yol açıyor. Biz bu anlayışın sonsuza kadar devam ettirilemeyeceğini düşünüyoruz. Bugüne kadar pek çok badireyi atlatan stratejik ortaklığımız, bu çalkantılı dönemin de üstesinden gelecektir. ABD ile yakın dostluğumuzun, yönetimlerin tarzından bağımsız olarak, bu süreci de fırsata çevireceğine yürekten inanıyorum.”

Haberin Devamı

Tek bir bankamız devlet yardımına ihtiyaç duymadı

Bazı çevrelerin son dönemlerde döviz kurunda yaşanan dalgalanmayı fırsat bilerek Türk ekonomisi üzerinde sorular ve şüpheler yaratma girişiminde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hemen her gün karamsar tablolar çizen bu kesimler hakikati resmetmek yerine, Türkiye ile birikmiş hesaplarını görmenin derdindeler. Oysa Türkiye, hem 2009’daki Amerika küresel finans krizini hem de Avrupa kaynaklı kamu borç krizini başarılı şekilde atlatmış bir ülkedir. 2009’da gerek ABD’de gerekse Avrupa Birliği’nde birçok banka devlet tarafından kurtarılmak zorunda kalırken, bizim tek bir bankamız dahi devlet yardımına ihtiyaç duymadı” dedi. Son 16 yılda brüt kamu borç stokunun milli gelire oranını yüzde 72’den yüzde 28’e düşürdüklerinin altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti: ”Her yıl ortalama 1 milyon yeni iş imkanı sağlayarak dünyanın en çok istihdam oluşturan ekonomilerinden biri olduk. Dış ticaretimizi kur baskısından kurtaracak tedbirleri almaya şimdiden başladık. Yoğun ticaretimizin olduğu ülkelerden başlayarak, birçok devletle milli para birimlerimiz üzerinden ticaret yapma imkanlarını görüşüyoruz. Bankacılık sektörümüzü özel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu kredi imkanlarını sağlamaları yönünde cesaretlendirmeyi sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

Tek taraflı karar karşılığını bulur

Korumacı politikalarla hiçbir yere varılamayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Savaşın, bilhassa ticaret savaşlarının kazananı yoktur. Tek taraflı alınan her karar mukabili ile karşılık bulur. Bu tavır, hem ticari hem siyasi alanda kaybet-kaybet denkleminin oluşmasını sağlayacak. Geldiğimiz noktada, uzun yıllar süren diplomatik müzakerelerle elde edilen uluslararası ticaret rejiminin geleceği tehlike altına girdi. Özellikle de dünyanın en büyük 3 ekonomisi olan ABD, AB ve Çin arasındaki ticaret savaşı, sadece bu ekonomilerle sınırlı kalmayacak, herkesi etkileyecektir. Nitekim bunun menfi yansımaları, Afrika ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere birçok bölgede hissedilmeye başlanmıştır.”

Haberin Devamı

Kapımız herkese açık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar Türkiye’de yatırım yapanların menşeine, ülkesine, konumuna bakmadan, hepsini kendi şirketleri olarak gördüklerini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Uluslararası yatırımları, yasal düzenlemeler yanında, kurumsal olarak da destekledik. Yatırım potansiyelimize inanan, geleceğimize güvenen, Türkiye’deki yatırım fırsatlarından istifade etmek isteyen herkese kapılarımızı sonuna kadar açtık, açmayı sürdüreceğiz. Ülkemizin daha fazla doğrudan yatırım çekmesi için, uluslararası yatırımcıların ülkemizde güvenle ve daha çok yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapmayı sürdüreceğiz. Aynı şekilde, öngörülebilirliğin artması ve şeffaf bir yatırım ortamının tesisine de büyük önem verdik, vermeye devam ediyoruz.”