Gazete Vatan Logo

Çalışmayan yeşil kart alamayacak

Seçim yılında 50 milyar liralık ‘sosyal harcama’ yapılacak

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek’in “Seçim yılında harcamalar artabilir” sözleriyle gözler bütçede seçime dönük harcamalara çevrildi. Bu kapsamda 2011 yılı bütçesinde belediyeler, tarımsal destekler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonu üzerinden yoksullara yapılacak yardımlar, burslar ve yeşil kartlılara destek gibi ödeneklerin toplamda en az 50 milyar liraya ulaşacağı hesaplanıyor. Böylece sosyal harcamalar, aynı dönem için 33.5 milyar lira olarak öngörülen bütçe açığının çok üzerine çıkmış olacak.

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2011’in seçim yılı olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle yılın ilk yarısında biraz daha fazla harcamayı planlayabiliriz. İkinci yarısında biraz daha disiplinli olmayı planlıyoruz” açıklamasını yapmasıyla gözler bütçede seçime dönük harcamalara çevrildi.



2011 yılı bütçesinde belirgin olarak artırılan destek ve yardımlar gibi “sosyal” ödeneklerin yoğun olarak Haziran ayındaki seçim öncesinde harcanacağı belirtiliyor. Bu kapsamda 2011 bütçesinde belediyeler, tarımsal destekler, sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonu üzerinden yoksullara yapılacak yardımlar, burslar ve yeşil kartlılara destek gibi ödeneklerin toplamda en az 50 milyar TL’ye ulaşacağı hesaplanıyor.

Yeşil karta 4.7 milyar TL

2011 yılında kamuda toplam 100 bin memur kadrosu açılması ve yanı sıra üniversitelere de 8 bin kadro verilmesi seçim yılına rastlamış oldu. 2011 bütçesi hedeflerine göre böylece bütçeden yapılması planlanan “sosyal” harcamalar, aynı dönem için 33.5 milyar TL olarak öngörülen bütçe açığının çok üzerine çıkmış olacak.

Maliye Bakanı Şimşek’in 2011 bütçesini kamuoyuna tanıttığı ilk toplantıda, “Bu bütçe seçim bütçesi değildir ama sosyal bir bütçedir” sözleriyle ifade ettiği sosyal ödenekler tüm harcama kalemlerinde kendini gösteriyor. Buna göre, bu yıl sonunda 1 milyar 924 milyon TL olarak hedeflenen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’na aktarılan kaynak yüzde 12.8 oranında artırılacak.

Böylece tutar 2.2 milyar TL’ye çıkacak. Yeşil kartlılara sağlık yardımı ödeneğinin ise 4.7 milyar TL’ye çıkarılması dikkat çekiyor. Buna göre, 2010 yılı sonu itibariyle yeşil kartlılara sağlık yardımı ödemelerinin 3 milyar 311 milyon TL olacağı öngörülmüştü. Buna göre, Hükümet bu ödemeleri 2011 yılında yüzde 42 oranında artırmış olacak. Öte yandan bu yılsonu itibarıyla yeşil kartlıların ilaç giderlerinin ulaşacağı rakam 1.3 milyar lira olarak öngörülürken, 2011’de yapılacak benzer artışla rakamın 1.8 milyar liraya çıkması bekleniyor.

Özürlülere destek artıyor

Bütçede özürlülere 2011 yılında 3.2 milyar lira ayrıldığı, özürlülere eğitim desteğinin yüzde 5.8, özürlü evde bakım desteğinin yüzde 41.3 oranında artacağı anlaşılıyor.
Öğrencilere burs ve harç destekleri yüzde 22 , burs ve harçlık ödenekleri yüzde 17.5, eğitime destek ödeneği ise yüzde 10 artacak.

Belediyelere 24 milyar lira aktarılacak

2011 yılında belediyelere ayrılan gelir payının 23.7 milyar TL’ye çıkarılması bir başka dikkat çekici gelişme oldu. 2010 yılı sonunda mahalli idarelere gelirden ayrılan payın 19 milyar 138 milyon olması hedefleniyordu. 2010 bütçe hedefine göre 2011 bütçesinde bu tutar 4.5 milyar lira daha artırılmış olacak. Ayrıca kırsal kesimin altyapı desteği için KÖYDES ve BELDES projeleriyle toplam 950 milyon TL kaynak ayrıldı. 2011 yılında tarımsal destekler de artırılıyor. Buna göre çiftçiye verilecek destekleme ödemeleri için 6 milyar TL ayrıldı. Ayrıca tarıma doğrudan destek ödemeleri 9.8 milyar TL’ye ulaşacak.

Haberin Devamı