Gazete Vatan Logo

Çalışmaları hızlandıracak karar!

Cemil Çiçek alınan kararı açıkladı

Çalışmaları hızlandıracak karar!

Anayasa Komisyonu üyeleriyle bir araya gelen Çiçek “İki komisyon halinde daha yoğun çalışma kararı alındı” dedi. Çiçek’in liderler turuna çıkması ve çalışmaların Nisan sonuna kadar tamamlanması önerileri kabul edilmedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 12 üyesiyle dün akşam Meclis’te yemekli bir toplantıda bir araya geldi. Uzlaşma Komisyonu’nun geçtiğimiz haftaki toplantısında Çiçek 4 partiden, komisyonun çalışma temposunu artırması ve mutabakat sağlanan madde sayısını artırma konusunda çözüm önerilerini 8 Nisan’a kadar hazırlamalarını istemişti. Alınan karar uyarınca dün yapılan toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Toplantıda partilerin önerileri doğrultusunda çalışmaların hızlandırılması için ikinci bir alt komisyon kurulması kararı alındı. Buna göre mevcut yazım komisyonu anayasanın başlangıç, genel ilkeler ve mali hükümler bölümlerine ilişkin partilerin sundukları önerilerin müzakeresini yaparken, oluşturulacak yeni alt komisyon “Temel Hak ve Özgürlükler” bölümünden başlayarak görüş ayrılığı olan maddeleri yeniden ele alıp uzlaşılan madde sayısını artırmaya çalışacak.

Çalışmaları hızlandıracak karar

Liderler turu yok

Toplantıda AK Partili üyeler, “makul sürenin” adının “Nisan sonu” olarak netleştirilmesini istedi. Bu somut tarihle ilgili irade beyanında bulunmalarını sağlamak üzere Çiçek’-ten genel başkanlarla görüşmesini de talep etti. Çiçek ise, “Liderlere gidersem ne diyeceğim?” yanıtını verdi.

CHP: Tarih kabul etmeyiz

Toplantıda AK Partili Mustafa Şentop’un Nisan sonuna kadar çalışmaların bitirileceği konusunda karar alınması talebine tepki gösteren CHP’li Süheyl Batum, “Böyle bir tarihi kabul etmiyoruz” dedi. MHP ve BDP’nin de net bir tarih açıklanmasına sıcak bakmaması üzerine Batum, Çiçek’ten “Komisyonun tarih dayatmasını kabul etmediğini” kamuoyuna açıklamasını istedi. Batum, Çiçek’in bunu reddetmesi üzerine, her partiden 4 üyenin kamuoyuna “Çalışmamıza vade biçilmesini kabul etmiyoruz” mesajı içeren bir deklarasyon yapmalarını önerdi. Deklarasyon önerisi Çiçek ve AK Partililer’ce kabul görmedi.

Süre gerginliği

Batum “Burada tarih versek bile Başkanlık Sistemi ve İmralı ile müzakerelerin yarattığı güvensizlik ortamı bu komisyonda uzlaşmayı zorlaştırıyor. AK Parti olarak bu komisyondan çıkan maddeleri alıp Başkanlık Sistemi içeren kendi teklifinize koyacaksınız. Bizi de bunu meşrulaştırmak için kullanıyorsunuz. İşte bu kanı yüzünden 2 ayda uzlaşılan madde sayısı neredeyse yok gibi” diye konuştu.

AK Partili Şentop’un Batum’a “Ne yapalım, devam etmeyelim, bitirelim o zaman” karşılığını vermesi ortamı bir anda gerdi. CHP’li üyeler Şentop’un bu resti üzerine yan odaya geçerek bir süre kendi aralarında değerlendirme yaptılar.

MHP’li Faruk Bal toplantıda, süre dayatmasını kabul etmediklerini belirterek, “Komisyonun kendi kendini dağıtma yetkisi yoktur. Uzlaşma olmazsa uzlaşamayan parti masada kalıp kalmamaya kendisi karar verir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı