Gazete Vatan Logo

Çalışanların Whatsapp yazışmaları işten çıkarılma sebebi olabilir mi?

Çalışanlar, Whatsapp üzerinden yaptıkları yazışmaların işveren tarafından işten çıkarma gerekçesi olarak gösterilip gösterilemeyeceğini merak ederken, Yargıtay verdiği kararla bu konuda son noktayı koydu. İşte detaylar…

Çalışanların Whatsapp yazışmaları işten çıkarılma sebebi olabilir mi?

Sosyal medya uygulamaları hayatımızı kolaylaştırdığı gibi kimi zaman da sıkıntıya sokabiliyor. İş yeri arkadaşlarıyla Whatsapp üzerinden yazışan ve iş yeri hakkında olumsuz sözler sarf eden kişi, işveren tarafından işten çıkarıldı. Çalışana ayrıca kıdem ve ihbar tazminatları da verilmedi. Bunun üzerine dava açan işçiyi Yargıtay haklı buldu.

SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEDİ!

Yargıtay verdiği kararda şöyle dedi: “Whatsapp sistemi, telefon ve internet ortamında internet vasıtası ile iletişimi gerçekleştiren bir sistemdir. Burada kişi, kişiler ile iletişime geçtiği gibi gruplar kurarak grup içiresinde iletişim gerçekleştirilmektedir. Ancak bu sistem kendi içinde korunan ve 3. kişilere kapalı bir konumdadır. Dolayısı ile işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaların etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmaları yasak değildir. İşçilerin bu kapsamda burada iletişimlerinin kişisel veri olarak da korunması esastır.

Somut uyuşmazlıkta, whatsapp konuşmaları gizlilik içeren kişisel veri niteliğinde olduğundan, salt nasıl temin edildiği anlaşılamayan bu yazışmalara dayanılarak iş aktinin feshi haksız olup, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü yerine reddi hatalıdır.” (9. Hukuk Dairesi, 2018/10718 E., 2019/559 K.)

Haberin Devamı