Gazete Vatan Logo

Çalışan anneye bakıcı yardımı nasıl yapılır? Kimler faydalanabilir?

Çalışan anneye doğum öncesi ve doğum sonrası birtakım haklar tanınmıştır. Devlet destekleri, kadınların ekonomideki rolünü ve iş hayatındaki konumunu arttırmak için verilmektedir. Çalışan anneye kreş ve bakıcı yardımı da bu haklardan biridir. Peki çalışan anneye bakıcı yardımı nasıl yapılır? Yardım için başvuru şartları nelerdir?

Çalışan anneye bakıcı yardımı nasıl yapılır? Kimler faydalanabilir?

Çalışan anneye bakıcı yardımı nasıl alınır? Çalışan anneler arasında oldukça merak ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Avrupa Birliği Destekli ‘’Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın istihdamının Desteklenmesi Projesi’’ 13 Kasım’da başlıyor. 0-24 aylık çocuklarını bakıcıyla büyüten annelere her ay 1300 lira destek sağlanacak. Peki çalışan anneye bakıcı yardımı başvurusu nasıl yapılır? Şatları nelerdir?

Çalışan anneye bakıcı yardımı ne zaman başlıyor?

Çalışan anneye bakıcı yardımı için ön kayıt 13 Kasım Çarşamba saat 12.00’da başlıyor. Ön kayıtın tamamlanmasından sonra kesin kayıt 26 Kasım Salı günü alınmaya başlayacak.

Çalışan anneye bakıcı desteğinin şartları

Ankara, İstanbul ve İzmir’de uygulanacak proje hem sigortalı hem de belge sahibi olan çocuk bakıcısı kadınlara verilecek.

Annelerin T.C vatandaşı olması,

Ebeveyn ile bakıcının aynı ilde ikamet etmesi,

Bebeğin 0-2 yaş aralığından olması,

Annenin sigortalı bir iş koluna bağlı olarak çalışması,

Bakının 18 yaşından büyük olması,

Haberin Devamı

Bakıcının kadın olması,

Bakıcının en az ilköğretim mezunu olması gerekmektedir.

Çalışan anneye bakıcı yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Sigortalı olarak çalışan anne, 0-24 aylık çocuğu olan ve 0-36 ay çocuk bakımını kapsayan eğitim aldığını diplomayla veya İŞKUR, Meslek Yeterlilik Kurumu ya da Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika ile ispatlayan bakıcı istihdam eden anneler başvurabilecek.

Başvurular internet üzerinden (www.sgkeditimlibakici.org) e devlet şifresi ile yapılacak.

Bakıcı başvuruları SGK'ya yapılmaktadır. Bakıcı parasının alınabilmesi için, bebek bakıcısı çalıştıracak olan bireyin SGK şubelerine başvuru yapması ve mali desteğe ihtiyaç duyduklarına dair dilekçe teslim etmelidir. İşe giriş tarihiyle birlikte sigortalılık tarihi bilgileri eksiksiz olarak doldurulmalı. Aynı zamanda işverenlerin bildirgeyi en yakın SGK'ya teslim etmesi gerekiyor.

Anne veya babanın bildirgeyi doldurmasına rağmen teslim etmemesi halinde, yargı kararıyla vekaletname verilmiş olan kişiler de belgeyi teslim edebilir. SGK şubesinin çok uzak bir bölgede olması halinde gerekli belgeler PTT veya özel kargo firmaları araçlığıyla da SGK'ya gönderebilir.

Haberin Devamı

Yardımlar ne kadar olacak?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, çalışan anne desteği kapsamında aylık 1300 lira (200 Euro) verilecek. Engelli çocuğu olan annelere ise aylık 1625 (250) lira destek sağlanacak.

Destek ne kadar sürecek?

Bakıcılara devlet desteği anneler üzerinden verilecek. Proje desteği ise 3 yıl sürecek.

Bakan Selçuk, "Bu destekle sigortalı ve eğitimli çocuk bakıcılığını teşvik etmeyi amaçlıyoruz" dedi. Selçuk, sloganı 'sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır' olan projede, faydalanıcılara verilecek mali yardımın toplamda 160 milyon lirayı bulacağını söyledi.