Gazete Vatan Logo

Çalışan anne erken emeklilik için başvurabilir mi? Şartları nelerdir?

Türkiye’de emekli olmasının şartları, yaşa, prime ve güne bağlıdır. Peki, çalışan annenin erken emekliliği için bu şartın istinası var mıdır? Çalışan anne erken emeklilik hakkı elde edebilir mi? detaylar haberimizde.

Çalışan anne erken emeklilik için başvurabilir mi? Şartları nelerdir?

Çalışan milyonlarca anneyi etkileyen bu konu birçok kadın tarafından ilgiyle takip ediliyor. Türkiye’de yasal mevzuat emeklilik için 3 şartı koşuyor; yaş, prim, sigortalılık süresi. Bu koşullar altında birçok kişi erken emeklilik yollarını arıyor. Bu kişilerden biri de çalışan anneler. Çalışan anneler erken emeklilik hakkının olup olmadığını soruyor.

ÇALIŞAN ANNENİN ERKEN EMEKLİ OLMASI İÇİN 3 YOL VAR

Çalışan anne erken emeklilik için 3 farklı yöntemden yararlanabilir.

  • Doğum borçlanması (bu yöntem ile prim kazanıyorlar)
  • Staj borçlanma için geçerli sayılıyor
  • Staj sonrası doğum yapmak (bu yöntem de yaş şartını düşürüyor)

ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Doğum borçlanması

Anneler sigorta olduktan sonra, dünyaya gelen çocuğu için borçlanma yapabiliyor. 1 çocuk için 720 gün, 2 çocuk için 1440 gün, 3 çocuk için 2 bin 160 gün prim kazanabiliyor.

Staj borçlanma için geçerli sayılıyor

Doğum borçlanmasının ise bazı ince noktaları bulunmaktadır. Mevzuat, emeklilik için staj ya da çıralık ile geçen süreleri sigorta için başlangıç kabul etmiyor. Ancak numara ve tecil geçerli oluyor. Bu nokta da çalışan anne için erken emeklilik yolunu açıyor. Anneler, staj ya da çıraklık sonrası doğan çocukları için borçlanma yapabiliyor.

Haberin Devamı

SİGORTA BAŞLANGICI GERİYE DÜŞÜYOR

Staj ya da çıraklık başlangıcı ile sigortalı çalışmaya başladığı süre arasında doğum yapan kadınlar, doğum borçlanması için başvurduklarında sigorta başlangıcı da geriye çekilebiliyor. Nitekim yaş ve prim şartı düşmüş oluyor. Bu yönteme göre, çalışmaya staj yaparak başlayan kadın, normal sigortayla çalışmaya başlamadan önce çocuk sahibi olmuşsa, sigorta girişi geriye çekilebilecek.

2 YIL DAHA ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR

Yukarıda açıklanan şartlara uyan kadınların emekliliği için bir örnek vermek gerekirse; 20 Mayıs 1991’da staj sigortası yapılan ve primi ödenen kadın, daha sonra 20 Mayıs 1994’te sigortalı olarak çalışmaya baladıysa, kadının emeklilik şartları 20 yıl, 50 yaş, 5675 gün olacak. Bu kadının 20 Mayıs 1992’de bir doğum yaptığı varsayılırsa, yapacağı gün 720 gün borçlanma ile işe başlangıç tarihi, 20 Mayıs 1992’ye çekilecek ve çalışan anne erken emeklilik için hak kazanmış olacak. Yani, 20 yıl, 45 yaş ve 5525 gün olacaktır.

Haberin Devamı