Gazete Vatan Logo

Çalık: Haydarpaşa'da halkın onaylamadığı bir adım atmam

Kayısı Bayramı'nı kutlamanın kayısı yemek olmadığını Malatya'da öğrenecektim. Bunu bana sağlayan da Haydarpaşa Limanı projesi ile ilgili aradığım, doğduğu kente 13 tekstil fabrikası kurarak 18 bin kişiye iş sağlayan Ahmet Çalık'tı...

Ahmet Çalık adı kısa bir süre önce Haydarpaşa Limanı projesi ile basınımıza konuk oldu. Konuya açıklık getirmesi için Ahmet Çalık'ı aradım. "Sizi Kayısı Bayramı'm kutlamak üzere yarınki Malatya gezimize davet etsek orada bilgi veririm; hem de bol bol kayısı yersiniz" dedi. Hemen teklifini kabul ettim ve ertesi sabah bir uçak dolusu Malatyalı ile buluştum.

Ahmet Çalık'la, önce Malatya'da kurduğu ilk fabrikasındaki bürosuna gittik. Odasının tüm duvarını kaplayan resimde her yerde görmeye alışık olmadığımız bir Atatürk fotoğrafı vardı. Çalık: "Burada ilk Sümerbank fabrikasını yaptırılmış; bu fotoğraf açılışta çekilmiş. Babam o zaman yedi yaşındaymış ve o gün tekstilci olmayı aklına koymuş..."

"Kahreden yazılar"
Ahmet Çalık'tan yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımları, General Electric, Mitsubishi, Krupp, Siemens ve daha birçok global kuruluşla giriştiği ortaklıklar hakkında bilgi aldıktan sonra "Şimdi de sıra sizin bugünkü gazetelerdeki beyanatınıza geldi" dedim. Yüzündeki neşe bir anda kayboldu: "Biliyor musunuz, henüz açıklamama fırsat verilmeden Haydarpaşa Garı'yla ilgili çıkan yazılar beni üzmedi. Zaten halkın onayını almadan hiçbir şey yapmayacağımı beni tanıyan bilir. Beni asıl kahreden şey Atatürk'ün Yalova'daki yürüyüş köşkünü Araplar'a sattığımın yazılmasıydı. Keşke önce gelip bana sorsalardı; onlara Köşk'ün restorasyonu için 300 milyar harcayabilecek bir sponsor arandığını ve bana başvurduklarını söylerdim. Böyle bir isteği reddetmemi düşünebilir misiniz? Elbette severek köşkü restore edip onlara teslim ettim. Niçin yetkililerden gerçekleri öğrenmeden hakkımda böyle bir şey yazdıklarını hâlâ anlamış değilim."

Öğle yemeği, fabrikasının bahçesinde hazırlanmıştı. Babası Mahmut Çalık'la tanışmamı istiyordu. Yedi yaşında bir tekstil fabrikasında çalışmaya başlayan 75 yaşında bu delikanlı Sümerbank'ı kuran Atatürk'e minnetini ve sevgisini anlatırken gözlerinin yaşardığını saklamadı.

Mahmut Çalık'ın sanat, eğitim ve spora verdiği desteği aynen devam ettiren Ahmet Çalık, babasının adını taşıyan eğitim kompleksini 40 bin metrekarelik bir alanda kuruyor. Bir hastane, bir park, Eğitim Vakfı'nda çok sayıda öğrenciye burs ve öğrenim olanağı sağlayacak olan bu kompleks hergün Merter'deki şirketine mutlaka giden baba Çalık'ı mutlu etmiş.

Mahmut Çalık çetin bir baba ve dede... Gözlerindeki ışık ve sevgi bütün aile fertlerinin ateş gibi çalışmasını sağlıyor...

Haberin Devamı