Gazete Vatan Logo

Çaktırmadan topluyor

Net Holding’in patronu Besim Tibuk sabırla, fiyatını yükseltmeden hisselerini topluyor. Geçen hafta tek kalemde hisselerin % 12.7’sine denk gelen 46.2 milyon lotu yabancı fonlardan aldı

Çaktırmadan topluyor

Net Holding’in patronu Besim Tibuk, yıllar önce halka açtığı şirketini adeta borsada geri alıyor. Ancak bunu çok sabırlı ve titiz bir alım operasyonu ile yürüterek hisse senedinin değerinin yükselmesine de izin vermiyor. Son 3 ayda topladığı hisse miktarı 50 milyon lotu geçtiği halde hisse senedinin değeri bırakın artmayı tam tersine yüzde 50’den daha yüksek oranda değer yitirmiş vaziyette. Besim Tibuk, son olarak geçen haftaki 46 milyon lotluk işlemi ile dikkat çekti. Net Holding’in 70 milyon lot hisse için geri alım programı açıkladığı daha önce KAP’ta yer almıştı. Net Holding yönetimi bu alım için 175 milyon lira gibi bir kaynak ayırdığını da duyurmuştu. Yani her bir hisse için ortalama 2.50 TL gibi bir fiyat öngörülmüştü. Ancak Tibuk sabırla bekleyerek bu maliyeti de düşürmeyi başardı.

Yabancı fon sattı

Geçen hafta Çarşamba günü Net Holding hisselerinde ani bir alım satım yoğunluğu yaşandı. Saniyeler içinde 46 milyon lottan fazla hisse senedi el değiştirdi. Net Holding’de günlük ortalama işlem hacmi 150-200 bin lotu geçmezken gelen bu yoğun işlem herkesin dikkatini çekti. Durum, yapılan açıklamalarla netleşti. Net Holding kendi hissesinde geri alım işlemi gerçekleştirmişti. Pine River özel fonunun elinde bulunan ve Citibank’ın takasında görünen 46 milyon 260 bin 505 adet Net Holding hissesi hisse başına 2.31 TL fiyatla Besim Tibuk tarafından geri alındı. Alınan miktar bir hayli yüksek. Hisseler Net Holding’in sermayesinin yüzde 12.68’ine denk geliyor. İşlem sonrasında Net Holding’in hisselerindeki payı yüzde 31.84’e ulaştı. Net Holding’in yüzde 28.84’üne sahip olan Pine River’a ait fonların payı yüzde 16.7’ye geriledi.

Haberin Devamı

60 milyon lot aldı hisse düştü

Borsacılar bir patron tarafından bu kadar yoğun alım yapılırken hisse senedi değerinin artmayıp tam tersine düşmesinin nadir görülen bir olay olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptılar: “Belli ki şirketin sahibi hissesi değerlensin istemiyor. Mümkün olan en düşük maliyetle bu geri alımı tamamlamaya çalışıyor. Zaten bunu geçtiğimiz haftalardaki bir olayla teyid ettik. Müteahhit Ali Ağaoğlu Bodrum arazisine yönelik açıklama yaptı. Çinli ve Hong Kong’lu yatırımcılarla biraraya geldiğini ve Bodrum Güllük’deki arazinin ne şekilde değerlendirileceğine dair görüşmeler yaptıklarını hatta ön protokol yapıldığını duyurdu. Ağaoğlu bu projede Net Holding ile ortak. Hisseler yükselir gibi oldu. Anında Net Holding tarafından Ali Ağaoğlu’nu da yalanlayacak şekilde KAP’a açıklama yapıldı ve “Somut bir gelişme yoktur” dendi. Hisse kazanımlarını anında geri verdi, Ağaoğlu da bu apar topar yapılan karşı açıklama ile zor durumda kaldı. Ancak hissenin neden baskılandığını geçen haftaki 46 milyon lotluk alım açıklıyor. Belli ki patron, geri alım operasyonu tamamlanana kadar hissesi yükselsin istemiyor.” Bundan tam 2 yıl önce 3.75 TL’ler seviyesinde olan Net Holding hisseleri dün itibarıyla 2.35 TL fiyata gerilemiş vaziyette. Sadece son 3 ayda Besim Tibuk’un da işlemlerini gerçekleştirdiği Denizbank’ın takasında Net Holding hisselerindeki artış 60 milyon lotu buldu. Bu kadar yoğun alıma rağmen hisse değerinin artmayıp düşmesi Tibuk’un sermaye piyasasında oldukça ustalaştığının da bir göstergesi kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Aynı dönemde Borsa’da tarihi rekorlar kırılmış, endeks 100 binli puanları geçmişken Net Holding’de, üstelik birleşme hikayesine rağmen bu performans ilginç bulunuyor. Net Holding tahtasını yakından takip edenler gün içinde sık sık yaşanan 69-31 lotluk işlemlere de dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İyi ki oy vermediler

Liberal Demokrat Parti ile bir dönem siyasete de merak saran Tibuk, sandıkta uğradığı hezimetten sonra “Onların bana oy vermemesi sayesinde siyaseti bıraktım, sağlığıma kavuştum, işlerimi yoluna soktum. Yıllardır KKTC’de (Kuzey Kıbrıs’ta) lüks hayat yaşıyorum. Şirketlerim gelişti. İyi para kazanıyor, iyi vergi ödüyoruz. Kıbrıs’ta beş yıldızlı 6 otelimiz var, hepsi dolu’ demişti. Öyle görünüyor ki borsada işlerini yoluna sokmuş.