Gazete Vatan Logo

Çakmak gazı öldürdü

Arkadaşlarıyla eğlenirken çakmak gazı çektiği belirtilen Kemal D., hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Çakmak gazı öldürdü

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde geçen hafta arkadaşlarıyla eğlenmek için dışarı çıkan Kemal D., iddiaya göre önce enerji içeceği içip ardından çakmak gazı çekti. Bir süre sonra fenalaşan gence baygınlık geçirdiğini düşünen arkadaşları müdahale etti. Kemal D. kendine gelmeyince 112 sağlık ekiplerine haber verildi. İskenderun ilçesinde özel bir hastaneye kaldırılan genç, burada yapılan ilk müdahalenin ardından yoğun bakıma alındı. Ancak 1 haftalık yaşam mücadelesinin ardından hayata gözlerini yumdu. Kemal D.’nin cenazesi Antakya Mezarlık Kompleksinde dün öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

Hatay Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı Ahmet Saldıran, son zamanlarda gençler arasında çakmak gazı kullanımın gözle görülür bir şekilde arttığını söyledi. Saldıran gençlerin arkadaş ortamlarında kendini ispatlamak ya da sosyo ekonomik nedenlerden dolayı madde bağımlılığı tuzağına düştüğünü belirtti. 18 yaş altındaki bireylere çakmak gazı satışının kanunen yasak olduğunun da altını çizen Saldıran, bu konuda vatandaşlara büyük görev düştüğünü söyledi. Öldürücü etkisi olan çakmak gazının satışı 18 yaş altına yasak. Ama denetimler sıkı yapılmadığı için 18 yaş altı gençler çakmak gazına kolaylıkla ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Öldürücü etkisi 3 kat daha fazla
Akademik Solunum Derneği bilgilerine göre; çakmak gazının içinde genelde bütan gazı kullanılıyor. Bu madde evde kullandığımız tüp gazlarda da mevcut. Diğer alışkanlıklar da olduğu gibi bu alışkanlık da arkadaş etkisi ile ortaya çıkıyor. Sosyokültürel etkenler, anne baba ilgisizliği, kendini kanıtlama ihtiyacı gibi nedenlerde bu alışkanlığın ortay çıkmasında rol oynuyor. Son yıllarda gençlerde kullanım oranlarının yüzde 50-60 oranında arttığı tahmin ediliyor. Ölümlerin çoğu ani ölüm olarak gelişiyor. Çakmak gazının direkt olarak kalp kası üzerine toksik etkisi var. Kalp ritminde bozulmaya ve ani kalp durmaların rol açabiliyor. Ayrıca bu gaza bağlı olarak beyin ve akciğer ödemi gelişebiliyor. Boğulmaya benzer bir tablo ile ölümler gerçekleşebiliyor.
Ölüm saçıyor
- Bartın’da 16 yaşındaki lise öğrencisi B.A., 27 Ocak 2018’de bir arabanın içerisinde hareketsiz olarak bulundu. Hastaneye kaldırılan genç kurtarılamadı.
- Tekirdağ Çorlu ilçesinde 12 Temmuz’da yaz tatili nedeniyle bir köftecide çırak olarak çalışan 11 yaşındaki Y.A. isimli çocuk kokladığı çakmak gazından yaşamını yitirdi.
- Sivas’ta 21 Haziran’da bir okul bahçesinde çakmak gazı kokladığı iddia edilen 25 yaşındaki Birkan Yanmaz yaşamını yitirdi.
- Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan lise öğrencisi 17 yaşındaki S.G., 23 Mayıs’ta bir arkadaşıyla birlikte çakmak gazı soludu. Fenalaşan genç kurtarılamadı.
- Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 27 Haziran’da çakmak gazı soluyan genç kalp krizi geçirip öldü.
- Balıkesir Erdek’te tarlada 4 Haziran’da meydana gelen olayda çakmak gazı soluduğu iddia edilen 14 yaşındaki Ş.K. çakmak gazından öldü.

Haberin Devamı