Gazete Vatan Logo

Çakıcı'nın cezasına yeni TCK indirimi

Alaattin Çakıcı'nın da aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında yaklaşık 7 yıl önce verilen cezalara ilişkin uyarlama davası karara bağlandı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Alaattin Çakıcı'nın da aralarında bulunduğu 20 hükümlü katılmadı. Duruşmada hükümlüleri avukatları temsil etti.

Sanıklardan Alaattin Çakıcı hakkındaki hükmün eski TCK'nın 313 ve 59. maddeleri uyarınca kurulduğunu belirten mahkeme heyeti, sanığın eyleminin yeni TCK'da “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçunu içeren 220. maddesinin 1. fıkrasında düzenlendiğini kaydetti.

“Suçun işleniş biçimi, korunan hukuksal konunun önemi, suçta doğacak tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak suç ile verilecek ceza arasında adaletli ve mantıksal bir oran sağlanarak temel cezanın alt sınırının üzerinde belirlenmesi” gerektiğini ifade eden mahkeme heyeti, Çakıcı'yı, daha önce kurulan hükmü de göz önüne alarak 4 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bu cezayı “kurulan örgütün silahlı olması” nedeniyle 5 yıla çıkaran mahkeme heyeti, Çakıcı'nın cezasını, eylemden sonraki ve yargılama aşamasındaki davranışlarını göz önüne alarak 4 yıl 2 ay hapse indirdi.

Yeni TCK'nın davanın diğer 19 hükümlüsü hakkında lehe bir hüküm getirmediğini belirten mahkeme heyeti, sanıklar Adnan Çiçek, Aydın Göker, Yener Üçüncü, Murat Özer, Tanju Atlıhan, İsmet Bütün, Fatih Bayata, Ali Yaşar Alan, Mehmet Korkmaz, Süreyya Cem Topaloğlu, Ali Taşçı, Hüseyin Ün, Ercan Bozkurt, Hüsnü Gülen, Ömer Korkmaz, Sinan Zenbil, Mehmet Mustafa Bingöl, Faruk Bayram Özaslan ve Mükerrem Selçuk'un cezalarında yeniden düzenleme yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Kaldırılan İstanbul 6 No'lu DGM'nin 2000 yılında verdiği kararda, Alaattin Çakıcı, “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve yönetmek” suçundan 5 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

Diğer 19 sanık hakkında da “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak”, ”aranan kişiyi saklamak” ve “6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet”ten çeşitli hapis cezaları verilmişti.

Haberin Devamı