Kısa çalışma süresince isteğe bağlı sigorta primi ödenebilir mi?

Corona virüs salgını nedeniyle kısa çalışma ödeneği devreye girdi. Peki kısa çalışma süresinde isteğe bağlı sigorta primi ödenebilir mi? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanların bu sorusuna yanıt verdi.

Kısa çalışma süresince isteğe bağlı sigorta primi ödenebilir mi

Corona virüs nedeniyle işvereni tarafından işyeri kapatılan ve kısa çalışma ödeneğine başvurulan değerli bir okuyucum, işyerinin kapatıldığı tarih itibariyle emekliliği için 6 günlük prim günü eksiği olduğunu belirterek bu durumda ne yapabileceğini sormaktadır.Öncelikle okuyucumu rahatlatmak adına hemen belirtelim; hiçbir şey yapmasına gerek yoktur. Zira işveren, kanun gereği, kısa çalışmaya başvurduğu tarihten itibaren 7 günlük süre boyunca işçisine yarım ücret ödemek, ödediği bu ücretin sigorta primlerini ve prim ödeme gün sayılarını da kuruma bildirmek zorundadır. Bu nedenle okuyucumun prim ödeme gün sayısı eksiği kalmayacak ve emeklilik nedeniyle iş akdini sona erdirip kıdem tazminatını da alarak emeklilik başvurusunda bulunabilecektir.

Ancak herkes bu okuyucum kadar şanslı olmayabilir. İşveren kısa çalışmaya başvurduğu ve işyerini kapattığı tarihi takip eden 7’nci günden sonra işçisinin ücretini ödeme yükümlülüğünden kurtulacak ve dolayısıyla sigorta primlerini de ödemek durumunda kalmayacaktır. Bu durumdaki çalışanlardan çeşitli nedenlerle kısa çalışma süresindeki prim günü eksikliklerini tamamlamak isteyenler olabilir. İşte bu gibi durumlarda, sigortalılar eksik günlerini isteğe bağlı sigorta ya da borçlanma gibi araçlarla tamamlayabilecekler mi? Ne yazık ki, SGK’nın bu soruya cevabı olumsuzdur.

Haberin Devamı

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, kısa çalışma süresince emekli olabilecek sigortalılar ile çeşitli nedenlerle prim ödeme gün sayılarını artırmak isteyen sigortalılar açısından olumsuz bir tablo. Üstelik, hizmet akdinin askıda olduğu kısa çalışma süresince isteğe bağlı sigorta ödenemezken ve borçlanma yapılamazken; benzer bir uygulama olan kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan sigortalılar eksik günlerini, isterlerse isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek isterlerse de borçlanma yaparak tamamlayabilmektedirler.

Belirttiğimiz nedenlerle, sigortalıların mağduriyetinin önlenmesi amacıyla, tıpkı kısmi süreli prim ödeyen sigortalılar da olduğu gibi, kısa çalışma süresindeki eksik günlerin hem isteğe bağlı sigorta primi ödenerek hem de borçlanma yoluyla tamamlanmasının önü açılabilir.

Haberin Devamı

Böyle bir düzenleme yapılıncaya kadar, eksik prim ödeme günlerini herhangi bir nedenle tamamlama ihtiyacında olan sigortalıların, sosyal güvenlik mevzuatında hâlihazırda uygulanmakta olan yurt dışı, askerlik ve doğum gibi borçlanma araçlarını değerlendirmeleri yerinde olacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR