Gazete Vatan Logo

Çağrı üzerine çalışma nedir? Haftalık çalışma süresi ne kadardır?

İş Kanunu, çağrı üzerine çalışma kavramını detaylı olarak tanımlamıştır. İhtiyaç halinde ortaya çıkan çağrı üzerine çalışma nedir, haftalık çalışma süresi ne kadardır, işveren ne kadar süre önce işçiye bildirim yapmak zorundadır? İşte çağrı ile çalışma konusu hakkında merak edilen her şey...

Çağrı üzerine çalışma nedir? Haftalık çalışma süresi ne kadardır?

İşçiler, çağrı üzerine çalışmanın koşullarını merak ederken, bu tip sözleşmelerde haftalık çalışma saatinin ne kadar olduğunu ve bildirim süresini de öğrenmek istiyor. İşte tüm detaylar...

ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞMA NEDİR?

Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.

HAFTALIK ÇALIŞMA VE BİLDİRİM SÜRESİ NE KADARDIR?

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.

Haberin Devamı