Gazete Vatan Logo

Çağrı heyeti: 19 Haziran MHP yönetimi: 10 Temmuz

Çağrı heyeti dün MHP için kurultay tarihini açıkladı. Ancak 19 Haziran tarihine MHP yönetiminden jet bir itiraz geldi: “O tarihi tanımıyoruz, 10 Temmuz’da yapacağız”

Çağrı heyeti: 19 Haziran MHP yönetimi: 10 Temmuz

MHP’de 1 Kasım seçimlerinin ardından kaynamaya başlayan kurultay kazanı dün Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından atanan Kurultay Çağrı Heyeti’nin yaptığı “Çağrı Heyetimiz tek yetkili ve görevli organ sıfatıyla Olağanüstü Büyük Kongrenin 19 Haziran 2016 tarihinde saat 10.00’da yapılması hususunda karar almıştır” açıklamasıyla yeniden ateşlendi. Çağrı Heyeti’nin açıklamasının hemen ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bu kararı tanımadıklarını ve kurultayın daha önce açıklandığı gibi 10 Temmuz’da yapılacağını söyledi.

Çifte kurultay mı?

“Çağrı heyetinin görevi kapıda biter” diyen Yalçın, “MHP Genel Başkanı başta olmak üzere, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve mensupları bu çabaya, 19’unda yapacaklarını söyledikleri kurultaya katılmayacaktır” şeklinde konuştu. Tarih restleşmesinden sonra kulislerde ‘çifte kurultay’ ihtimali konuşulmaya başlandı. Muhalif kanat, 19 Haziran’da kurultayı yapmakta kararlı açıklamalar yaparken, Genel Merkez’in açıklaması ve MHP’nin anayasası olan parti tüzüğüne göre, 19 Haziran’daki Olağanüstü Kurultay’ın geçersiz sayılma olasılığı gündeme geldi. Çünkü parti tüzüğünün 64. maddesine göre kurultay, Genel Başkan veya teşkilât işlerini yürüten Genel Başkan Yardımcısı ya da Genel Başkanın görevlendireceği Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından usulüne uygun olarak yoklama yapıldıktan sonra yeterli çoğunluk sağlanmışsa açılabiliyor.

Haberin Devamı

‘Yapıp iktidara yürüyeceğiz’

Eski MHP Milletvekili Meral Akşener, kararın ardından “Allah’ın izniyle 19 Haziran’da tüzük kongremiz, daha sonra da seçimli kongre olacak ve Milliyetçi Hareket Partisi iktidara yürüyecek” açıklamasını yaptı. Akşener, tek bir isimde birleşme iddialarıyla ilgili ise “Seçimli kongrelerde şöyle şeyler olur; ilk turda herkes yarışır, ondan sonra delege döner, o alınan oy oranına göre, oy sayısına göre döner der ki size ‘başka türlü yan yana gelinemez’, der ki ‘kardeşim hadi bakayım, yan yana gelin.’ Bu yan yana gelişi dediğim gibi üst kurul delegelerimiz sağlar” dedi. Diğer aday Sinan Oğan ise, “Çağrı Heyeti, ‘19 Haziran’ı kararlaştırdık’ diyorsa, bu bizi de bağlar, Genel Merkezi de bağlar ve bütün ülkücüleri bağlar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Süreç yılan hikayesi gibi

Partideki tartışmalar, partiden ihraç edildikten sonra mahkeme kararıyla geri dönen eski Iğdır milletvekili Sinan Oğan’ın adaylığını açıklamasıyla başladı. Oğan’ın ardından Meral Akşener ve Koray Aydın ve son olarak Genel Başkan Yardımcılığı koltuğunda oturan Ümit Özdağ aday oldu. 15 Mayıs Pazar günü, muhalifler, Esenboğa’daki Ankara Anadolu Oteli’ne toplandı ancak valilik ve emniyet, muhalif delege ve partililerin salona ulaşmasını engelledi. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi hemen ertesinde 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de kongrenin yapılmasına yönelik kararını oy birliğiyle onadı.