Gazete Vatan Logo

Çağın hastalığı;tablet bağımlılığı

Büyükten küçüğe herkesin elinde olan tabletler gereğinden fazla kullanıldığında çocukların zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.

Çağın hastalığı;tablet bağımlılığı

Teknolojiden uzak kalmanın imkansız olduğu günümüzde çocukları tablet bağımlısı haline gelmeden durdurmanın anne babaların elinde olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burak Berber

ebeveynlerin neler yapması gerektiğini anlatıyor. Tabletler çocuğunuzun hayatını etkiliyor. Günümüz şartlarında teknolojiden uzak kalmak mümkün değil. Bu noktada çocuklarımızı da teknolojiden uzak yetiştirmek neredeyse imkansız hale geliyor. Çocukların teknolojik aletleri hangi amaçla kullandığına hakim olarak tablet alışkanlığının hayatını etkilemesinin önüne geçilebilir. Anne-babalar için tablet kullanımı çocuklara hem yeni öğrenme yolları sunması hem de zaman geçirmeleri açısından cazip gelmektedir. Ancak çocuğun tableti ne için kullandığı aileleri tarafından gözlemlenmelidir. Çocuk,tableti sadece oyun oynamak veya sosyalleşmek için mi kullanıyor yoksa tüm zamanını tabletle mi geçiriyor? Eğer çocuğunuz tüm gününü tabletle geçiriyor, arkadaşları ve ailesiyle iletişim kurmakta zorlanıyorsa önlem almanın zamanı gelmiş demektir.

Haberin Devamı

Çocuklar tabletle mümkün olduğunca geç tanışmalı

İlerleyen teknolojinin hitap ettiği kesim de genişlemektedir. Her yaşa uygun içerikleri sebebiyle tabletlerin kullanım alanı artmaktadır. Tabletler kontrollü kullanıldığında çocuklar için sorun yaratmamaktadır. Okul öncesi dönemde kesinlikle tabletle çocuğun tanıştırılmaması gerekir. Eğitici içerikleri ve hayatı kolaylaştırması açısından tablet kullanımı gerekli hale gelmiş olsa da çocukların günde 2 saatten fazla ekran başında kalmamaları gerekmektedir.

Sosyal ilişkileri etkiliyor

Tablet bağımlısı olan çocuğun hayal dünyası ancak tablet ve oyunlarla ilgili gelişir. Çocuk sanal dünyayı gerçek dünyaya tercih etmeye başlar. Sosyal ilişkilerinde kendini ifade etmekte zorlanır ve insanlardan kaçmaya başlar. Tabletle çok fazla zaman geçiren çocuk etrafından eleştirilere maruz kalır.Bu durumda çocuk ailesiyle de arkadaşlarıyla da iletişim kurmakta zorlanır. Bunun sonucunda gerçeklikten uzak, sadece sanal ortamlarda ilişki kurabilen bireyler yetişir.

Haberin Devamı

Rol model olun

Bireyin kişiliğini oluşturan temel davranışlar ailede öğrenilmektedir. Çocuğun eğitimi doğumuyla beraber ailede başlar ve yaşam boyu devam eder. Çocukların gelişiminde ailelerin tutumu önemli bir rol oynamaktadır. Çocuklar anne-babalarının hareketlerini gözlemleyerek kendilerine rol model belirlerler. Bu noktada aileler de teknolojik aletlerle harcadığı zamanı sınırlandırmalı ve aile içi iletişime önem vermelidir.

Okul hayatını da etkiliyor

Bebeklik çağında kullanılmaya başlanan tabletler zihinsel becerileri bozuyor bu da ileride şekil, harf ve sayıların öğrenilmesini güçleştiriyor.2 yaşından sonra başlayan tablet kullanımı ise odaklanma, öğrenmede sorunlara yol açıyor. Kontrolsüz tablet kullanımı derslerde performans gösteremeyen ve sağlıklı iletişim kuramayan çocuklar yetişmesine neden oluyor.

Çocuğunuza zararlarını anlatın

Tabletleri çocukların hayatından tamamen çıkarmak yerine kullanımını sınırlandırmak gerekiyor. Çocuklara gereğinden fazla kullanımın zararlarını anlatmak ve kontrollü kullanım sağlamak önemlidir. Doğru kullanım ile ilgili çocuğa bilgi vererek orta yolu bulmak faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Anne-Babalar neler yapmalı?

Öncelikle çocuğunuzla iletişim kurun. Size her şeyi anlatabilmesi ve sohbet edebilmesine fırsat verin. Sanal ilişkiler yerine gerçek ilişkiler kurmayı öğretin.

Çocuğunuzla birlikte oyun oynayın. Sıkılıp tablete sarılmak yerine sizinle oyun oynayarak eğlenmesini sağlayın.

Yaşına uygun sorumluluklar verin. Ev içerisinde odasını toplamak, oyuncaklarını yerlerine koymak veya masaya tabak taşıması gibi sorumluluklarının olduğunu hissettirin.

Tablet kullanımına sınırlama getirin ve çocuğunuzla bu konuda bir anlaşma yapın. Okul döneminde maksimum 2 saat süreyle tablet kullanımına izin verin.

Tableti çocuğunuzun hakimiyetine bırakmayın. Evde herkesin ortak kullandığını ve kullanmak için sırasını beklemesi gerektiğini anlatın.

Çocuğunuzun sanal dünyadan ayrılıp sosyalleşmesini sağlayın. Müzik, spor, dans, resim gibi kurslara katılması için teşvik edin.

Haberin Devamı

İnternette neler yaptığını, hangi oyunları oynayıp, hangi sitelere girdiğini takip edin. Mutlaka arkadaşlarıyla tanışın.