Gazete Vatan Logo

Çağdaş sanatta rekorların yılı

Ai Weiwei ve Leonardo da Vinci ayağımıza kadar geldi, Contemporary İstanbul’da satış, İstanbul bienalinde ziyaretçi rekoru kırıldı. 2017 çağdaş sanatta rekor yılıydı.

Çağdaş sanatta rekorların yılı

Geçtiğimiz yıl, yaşanan terör saldırılarından ötürü her alanda olduğu gibi sanatta da beklentiler karşılanamamış, iptal edilen etkinlikler herkesi üzmüştü. 2017 ise çağdaş sanatta rekorların ve ilklerin yılı oldu. Özellikle eylül ayından itibaren bir sergiden çıkıp başka bir sergiye koşuşturduk, Ai Weiwei’nin porselenlerine, Leonardo da Vinci’nin orijinal replikalarına bayıldık. Bienal ve Contemporary İstanbul’da yüksek dozda sanata maruz kaldık, müzelerdeki etkinliklerde sabaha kadar partiledik.

Bienalde ziyaretçi rekoru kırıldı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) 1987 yılından bu yana düzenlediği İstanbul Bienali’nin 15’incisi 6 farklı mekânda düzenlendi. Yalnızca 8 haftada 440 bin ziyaretçi geldi. Bu, 2015’ten bu yana bienali takip eden izleyici sayısının yüzde 21 oranında artış demek. 32 ülkeden 56 sanatçının 150 eseri sergilendi.

55 milyon dolarlık eser satıldı

12’nci kez düzenlenen Contemporary Istanbul’da 73 galeri ve 1.500 sanat eseri yer aldı. Toplamda 55 milyon dolar değerinde eser satışa çıktı. Yayoi Kusama’nın “Infinity Nets (Sotoa)”sı 500 bin Euro’ya alıcı buldu ve rekor kırdı. Fuar magazinel olaylarıyla da konuşuldu. Örneğin, İspanyol sanatçı Salustiano’nun “Presente Pluscuamperfecto” isimli tablosunu beğenen Cem Yılmaz, eserin 50 bin euro olduğu yanıtını alınca, “Baya pahalıymış, o kadar param yok” diyerek şaşırttı...

Haberin Devamı

Liman sergisiyle damga vurdu

İstanbul Modern 2017’de 8 sergiye ev sahipliği yaptı. Gerçekleşen sergiler arasında özellikle “Liman” çok konuşuldu. Sergi, 19’uncu yüzyıldan günümüze deniz kenarında ve liman çevrelerinde gelişen toplumsal hayatı mercek altına almıştı.

Bugüne kadar ki en büyük Ai Weiwei sergisi açıldı
Ai Weiwei son on yılın en ilginç sanatçılarından. Birbirinden ilginç işleri insanların dilinden düşmüyor. Bu işler bazen dev mimarlık eserleri, porselen ya da ahşap heykeller oluyor. Weiwei’nin bugüne kadarki en büyük sergisi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açıldı. 12 Eylül’de sanatseverlerle buluşan sergi, sanatçının porselen çalışmalarına odaklanırken bir yandan da hayat hikâyesini, el sanatları geleneğine ve sanat tarihine yaklaşımının da izlerini taşıyor. (28 Ocak’a dek görülebilir)
Rönesansın dahisi Leonardo da Vinci geldi
“Leonardo Da Vinci Expo”, prömiyerini yaptığı Belçika’nın Brugge kentinin ardından ilk olarak İstanbul’da ziyarete açıldı. Uniq Müze’deki sergide, Da Vinci’nin orijinal eskizlerinden yola çıkılarak oluşturulan 100 replikasıyla birlikte, orijinal el yazması, tablo ve çizimlerin de dahil olduğu 200’e yakın eseri sergileniyor. (7 Nisan 2018’e dek görülebilir)
Müzelerde sabaha kadar partilendi
Bu yıl müzeler “sıkıcı” kimliklerinden uzaklaşarak farklı disiplinlere kapılarını açtı. Bu akımın öncülüğünü İstanbul Deniz Müzesi yaptı. “Müzede Bir Gece” etkinliklerinde ikramlar ve DJ’ler eşliğinde partilendi. Pera Müzesi de benzer şekilde “Uzun Bir Gece”ye ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı