Gazete Vatan Logo

Çağ kebabının etini bile dışardan alıyoruz

Doğu Anadolulu işadamları, hayvancılığın geldiği noktayı endişe verici buluyor

DASİDEF Başkanı Yıldız, göçün hayvancılığı vurduğunu söyledi ve “Erzurum, Cağ kebabının etini Balıkesir’den alır hale geldi” dedi.

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) tarafından düzenlenen DAKİK 2 toplantısında konuşan DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, son dönemde bölgede yaşanan ekonomik sıkıntının ana sebebinin göç olduğunu ve özellikle tarım ve hayvancılık sektörünün çöküşte olduğunu belirtti. Doğu Anadolu Bölgesi’nin tanıtımı, yeni yatırım alanları oluşturulması ile bölge insanına istihdam yaratılmasını hedefleyen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü (DAKİK 2) programında bölgedeki ekonomik gelişmişliğe dikkat çeken Yıldız, “Temel sorun yoğun göç. Yoğun göç özellikle bölgedeki hayvancılığı olumsuz etkiliyor. 20 yıl önce Türkiye’nin en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Erzurum şu anda 67’nci sırada yer alıyor. Son 8 yılda 157 bin kişi bu kentten göç etmiş” dedi. Özellikle tarım ve hayvancılık konusunda sıkıntılarının olduğunu söyleyen Yıldız, “Yakın tarihe kadar 25 milyon küçükbaş hayvan bulunan Doğu Anadolu’da bu sayı 2 milyona geriledi. Erzurum’un meşhur Cağ kebabı ve Çivil peyniri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçmişte Irak, İran ve Suriye etini buradan alırken şimdi et tesislerinin pek çoğu kapandı” diye konuştu.

‘Hiçbir şey için geç değil’

Toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise devletin üzerine düşen görevlerin teşvik sunmak, yatırım için fizıbıl ortam yaratmak olduğunu belirtti. Doğu Anadolulu 500’den fazla işadamına seslenen Gül, “Hiçbir şey için geç değildir. Devletin sunduğu imkanları kullanın. Teşvik sistemini iyi araştırın. Yatırımlarınızın yüzde 40’ının hibe gibi destekler olduğunu göreceksiniz” dedi.

BUGÜN BU EZANLAR OKUNUYORSA...

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’nin 90’ıncı yıldönüm kutlamalarına da katıldı. Atatürk’ün o dönemde oturduğu sıranın yanına oturan Gül, “Bu ezanlar varsa, bu ezanlar okunuyorsa, işte 90 yıl önce atalarımızın fedekarca göğüslerini siper etmesi ve bu yurdu bize armağan etmesinden dolayıdır” diye konuştu.

NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...

Projenin adı DAKİK ama program rötarlı

- Erzurum Kongresi’nin 90’ıncı yıl dönümüne denk gelen DAKİK 2’ye gecikmeler damgasını vurdu.

- 6 saat sürmesi beklenen program Cumhurbaşkanı Gül’ün gecikmesiyle yaklaşık 2 saat uzadı ve akşam 21:10’a kadar devam etti.

- Rektörlük binasının girişinden toplantıya gelmesi beklenen Gül’ü Atatürk Üniversitesi Rektörü ve akademisyenler 35 dakika ayakta beklerken, bekleyiş yağmur nedeniyle sona erdi.

- Gecikmeden bunalarak dışarı çıkmak isteyen konukların sıkı güvenlik önlemi nedeniyle yaklaşık 1 saat bina dışına çıkılması polis ve korumalar tarafından engellendi.

Haberin Devamı