Gazete Vatan Logo

Büyümeye ‘yeni seri’ dopingi

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretiminde hesaplama yöntemi değişti. Yeni seriyle sanayi üretimi Ocak’ta % 12 arttı. Yeni hesapla sanayi üretimi ve büyüme arasındaki fark azalınca 2017 için % 7.5’in üzeri büyüme umudu doğdu.

Büyümeye ‘yeni  seri’ dopingi

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi yeni seri ile 2018’e hızlı başlangıç yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk kez 2015=100 referans yılını baz alarak yayınlamaya başladığı sanayi üretimi rakamları, ekstra katkı sağlayacak.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ocak’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya yüzde 0.8 geriledi. Hesaplama yönteminde yapılan değişiklikle sanayi üretimi ve büyüme verisi birbirine daha uyumlu hale geldi. Böylece yeni seriyle birlikte 2017 yılı için yaklaşık yüzde 7.5-8’lik büyüme oranını yakalama umudu ortaya çıktı.

Geriye doğru güncelleme

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, yoğun eleştirilere konu olan geçmiş dönemlere ait büyüme ve sanayi üretimi verileri arasındaki ciddi farkın yeni hesaplama ile önemli oranda azaldığını belirtti. Tokalı, “Geçen yılın son çeyreğinde arındırılmamış olarak yüzde 10.5 ve arındırılmış olarak da yüzde 10.7’lik yıllık artışlar (eski endekse göre sırasıyla yüzde 7.5 ve yüzde 7.8 seviyelerinde idi), genel büyüme oranının yüzde 7.9’lu seviyelere ulaşabileceğine işaret ediyor. 3’üncü çeyrekte kaydedilen yüzde 11.1’lik yıllık büyüme oranının ardından son çeyrekte de yine dikkati çekici bir büyüme oranı gelebileceğini görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

7 yılın en hızlısı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretiminin 2011’den sonra en hızlı artışlarından birini gerçekleştirdiğini belirtti. Değişen hesaplama yöntemine değinen Özlü, “Ölçümler büyümeyi öngörmekte daha fazla yardımcı olacak” diye konuştu.
Korelasyon yüzde 86’ya çıktı
Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, “Geçmişte sanayi üretim ve GSYH arasında kopukluk olduğunu biliyorduk ve bunu dikkate alarak tahmin yapıyorduk. İki veri arasında 2011 başından bu yana korelasyon eski seride yüzde 79.6 iken, şimdi yüzde 86.6’ya yükseldi” dedi. Kırali, öncü verilerin sanayi üretiminin Şubat’ta ve Mart’ta da güçlü büyümeyi sürdürebileceğini gösterdiğini, 2’nci çeyrekle birlikte ekonomik aktivitenin performansı açısından dış talebin önemli olacağını söyledi.

Haberin Devamı