Gazete Vatan Logo

Büyümede 3 yıllık tempo yakaladık

Maliye Bakanı Ağbal, 2017, 2018 ve 2019 yılları için Türkiye’nin yeni bir büyüme ivmesi yakaladığının altını çizerek, “Üretimi ve ihracatı artıracak yeni düzenlemeler yolda” dedi

Büyümede 3 yıllık tempo yakaladık

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “2017 yılına girerken, ‘Türkiye ekonomisi büyüse büyüse yüzde 2 ila 3 aralığında büyür’ diyenler bile artık büyüme tahminlerini değiştirdiler. Türkiye’nin artık bu yıl yüzde 5’in üzerinde inşallah büyümeyi gerçekleştireceğini görüyoruz ve bununla da iftihar ediyoruz” dedi.

Ağbal, gerek ekonomide gerekse yapısal reformlar noktasında arka arkaya önemli kararlar aldıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

Yeni düzenlemeler yolda

“Ekonomi ile ilgili özellikle kamu maliyesi üzerinden ciddi destekler sağladık ve şu anda görüyoruz ki ekonominin gerek üretim tarafında gerek yatırım tarafında gerek iç talep gerek dış talep tarafında çok güçlü bir toparlanmayı yakaladık. En son bir, iki gün önce güven endeksi açıklandı. Güven endeksi ekonomi için önemli bir barometredir, ekonominin geleceğine ilişkin, bugününe dair çok önemli bir göstergedir. Son 5 yılın en yüksek güven endeksini Ağustos’ta yakaladık. Bu, şunu gösteriyor ekonomide, reel sektörde, tüketim tarafında insanlar, hane halkları, piyasa ekonominin geleceğine güven duyuyor. Ekonominin istikrarına güven duyuyor ve geleceğe ilişkin beklentileri de olumlu. Bu bizim geleceğe ilişkin beklentilerimizi de olumlu yönde etkiliyor. 2017, 2018 ve 2019 yılları da dahil olmak üzere Türkiye kanaatimce yeni bir büyüme ivmesini yakaladı.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda her bakımdan güçlü bir büyümeyi ortaya koyacağını söyleyen Naci Ağbal, “Özellikle 2023’e giden süreçte de bize güçlü bir destek verecek. Ekonomiyi daha da büyütecek, üretim, yatırım, istihdam ve ihracat potansiyelini daha da yukarıya çekecek yasal düzenlemeleri de yapacağımız bir döneme giriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Vergi kanunları hızla çıkar

Maliye Bakanlığı’nın yasal düzenlemeler noktasında yaptığı çalışmaları Naci Ağbal, şöyle sıraladı: “Bakanlığımız açısından söylemem gerekirse özellikle şu anda masada yoğun bir şekilde çalıştığımız Gelir Vergisi Kanunu var, Katma Değer Vergisi Kanunu var. Her iki kanun da en başta ekonomide üretimi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artırmaya yönelmiş, üretimde yerli üretimi destekleyen, ihracatı destekleyen bir perspektifte çalışmaları yürütülen kanunlar. İnşallah bunları birkaç ay içerisinde hızlı bir şekilde toparlayacağız ve Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra hızlı bir şekilde de Meclis’e getireceğiz.Özellikle uzun vadeli Türkiye’nin büyüme oranlarını yukarıya çekecek düzenlemeleri de arka arkaya Meclis’e getirmeyi istiyoruz.”

Haberin Devamı