Gazete Vatan Logo

Büyüme saygıyı hak ediyor

ABD’li yatırım bankası JP Morgan’dan Türkiye’nin büyüme performansına övgü geldi.

Büyüme saygıyı hak ediyor

ABD’li yatırım bankası JP Morgan’dan Türkiye’nin büyüme performansına övgü geldi. Banka 2017’de hükümetin uyguladığı teşvikler sayesinde beklentilerin çok daha üzerinde gerçekleşen büyümenin bu yıl ivme kaybedebileceğini bildirerek, “Ancak büyüme saygıyı hak eder seviyede olmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

22-23 Ocak tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’u ziyaret eden ve hükümet ile Merkez Bankası yetkililerinin yanı sıra bağımsız siyasetçiler, ekonomi analistleri, yerel piyasa katılımcıları, iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelen JP Morgan, notlarını yayınladı. İşte JP Morgan’ın Türkiye tespitleri:

- Güven, sağlam ekonomik aktivite ve güçlü global risk iştahına bağlı olarak güçlü olmaya devam ediyor.

- Yerel yatırımcılar ve politika yapıcılar, bizim “zor da olsa başarıya ulaşılacak” senaryomuza katılıyor görünüyorlar.

- Büyüme performansı, esas olarak hükümetin uyguladığı teşviklerden kaynaklı olarak beklenenden çok daha güçlü seyretti.

- Yüksek büyüme hükümetin ana politika önceliği ve eğer bir yavaşlama olursa yıl sonuna doğru daha fazla teşvik görebiliriz.

Haberin Devamı

- TCMB politikası sıkılaştırmayı sürdürmekte kararlı ve Türk Lirası baskı altına girdiği takdirde daha fazla sıkılaştırma yapması muhtemel.

- Kur istikrarı TCMB ve hükümet için önemli bir öncelik. Çünkü kurda zayıflık enflasyonist baskı yaratıyor, finansal istikrar için riskleri artırıyor ve yerel güvene önemli oranda zarar veriyor.