Gazete Vatan Logo

Büyüme övgüsü

IMF, Türkiye’de büyümenin siyasi belirsizlik ve artan kurumsal borç nedeniyle ortaya çıkan risklere rağmen güçlü kaldığını bildirdi. Kuruluş, “Sağlıklı büyüme sürecek” dedi.

Büyüme övgüsü

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin sağlıklı hızda büyümeye devam edeceğini açıkladı. IMF, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) ülkelerine ilişkin ‘Bölgesel Ekonomik Sorunlar Raporu’nun Güz 2015 sayısını yayımladı.

Raporda, CESEE ülkelerinin birçoğunun, güçlü iç talep, düşük petrol fiyatları ve Euro Bölgesi’ndeki iyileşmenin desteğiyle büyümeyi sürdürdüğüne işaret edildi.



IMF, raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde, büyümenin, siyasi belirsizlik ve artan kurumsal borç nedeniyle yatırımcı güveninde ortaya çıkan aşağı yönlü risklere rağmen güçlü kaldığının altını çizdi.

Kuruluş, Türk ekonomisinin sağlıklı hızda büyümeye devam edeceği beklentisini paylaştı. Türkiye’deki kamu harcamalarının büyümeyi teşvik eden bir yapıya sahip olduğu belirtilen raporda, kamu transferleri ve tüketiminin diğer ülkelere kıyasla daha düşük, yatırımların daha yüksek olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Fed uyarısı yaptı

IMF, enflasyon ile ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı konusunda uyarılar yapmayı ihmal etmedi. Türkiye’deki enflasyon beklentilerinin yüksek seyrettiğine işaret eden kuruluş, Fed’in beklenen faiz artışının da Türk Lirası ve sermaye akışları için bazı riskler teşkil ettiğini kaydetti.

Raporda, mülteci krizinin en azından kısa vadede, kamu maliyesi üzerinde baskı yapabileceği ve ticaret akışlarını bozabileceği uyarısında bulunuldu. IMF, raporunda Türkiye’ye ilişkin ekonomik projeksiyonlarında bir revizyona gitmedi.

Mülteci krizi risk yaratıyor

IMF, CESEE ülkelerine ilişkin raporunda, aşağı yönlü risklerin arttığı uyarısında bulundu. Çin’in yavaşlaması ve süregelen mülteci krizinin ekonomik görünüm için yeni riskler ortaya çıkardığını vurgulayan IMF, şu noktaların altını çizdi:

“Çin başta olmak üzere belli başlı gelişen ülkelerdeki yavaşlamadan kaynaklanan sermaye çıkışları ve Avrupa’daki mülteci krizi, uzun vadeli risklere yeni eklenenler. Rus ekonomisi düşük petrol fiyatları ve yaptırımlara uyum sağlamaya devam ediyor ancak 2016’da durgun kalması bekleniyor.”

Haberin Devamı