Gazete Vatan Logo

Büyükanne maaşı başvuru şartları nelerdir?

Çalışan anne-babalar için büyükanne maaşı uygulaması ile büyük kolaylık geldi. Torunlarına bakacak olanlar büyükanne maaşı alabilecek. Bunun için bazı şartların bulunması gerekiyor. İşte büyükanne maaşıyla ilgili tüm ayrıntılar...

Büyükanne maaşı başvuru şartları nelerdir?

Düşük gelirli ve çalışmak zorunda olan anne-babalar için büyükanne maaşı isimli bir uygulama başlatıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında büyükanne maaşı için protokol imzalandı. Bu uygulama sayesinde torunlarına bakan büyükanneler için 425 lira aylık maaş bağlanacak. İşte yeni uygulamadan yararlanabilmek için şartlar...

BÜYÜKANNE MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Mart ayı itibariyle projenin fiilen uygulamasına geçeceğiz. Burada öncelikle aile seçiminde veya büyükanne seçiminde çok detaya gitmeyen temel kriterlerimiz olacak. Bunlardan birincisi doğum yapmış annenin asgari 1 yıllık geriye dönük sigortalı olmasını arayacağız. Ondan sonra doğum yapmış çocuğunun ilk 1 yaşının içinde olması lazım bu 1 yılı görelim. Zaten ilk 6 ayda yasal farklı hakları var."

Gelir düzeyi düşük olan ailelerin üzerinde gitmeyi planladıklarını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Bu da annenin gelirinin 2 asgari ücretin altında olması ailenin de baba da çalışıyorsa toplamın 3 asgari ücreti geçmeyecek şekilde olması. Bazı detay kriterlerde süreç içinde ilk doğumlara dağılımı, ikinci doğum dağılımı, üçüncü çocuk dağılımı gibi dağılımlarda belirli kriterlerimiz, normal doğum sezaryen doğum kriterlerimiz gündeme gelebilir bunlar süreç içinde bizim yarın veri olarak 6 bin aileyi analiz ederken uzun vadeli projenin veya genişletilebilecek projenin veri tabanını oluştursun diye belirli kriterleri de önümüzdeki süreçte kamuoyuna deklare edecek detaylarımızı da netleştireceğiz.

Haberin Devamı

Büyükannenin sağlıklı olması, bir toruna çocuğa bakabilecek sağlık dinamiklerinin olması, burada 65 yaş cümlesini kullanıyoruz ama 65 yaşı geçen olamaz anlamında değil. Hakikaten aile uygunsa büyükanne de sağlıklıysa dinamikse diğer veriler uygunsa tek arayacağız o büyükannenin o çocuğu 8-9 saat hakkından gelebilecek, yanında olabilecek bir noktada olup olmaması. Bütün bunları da genel ilkeleriyle söylemiş olayım" açıklamasında bulundu.

BÜYÜKANNE MAAŞI UYGULAMASI HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya, Tekirdağ ve Gaziantep illerinde pilot uygulama olacak. Uygulama 6 bin aileyi kapsıyor.

Haberin Devamı

BÜYÜKANNE MAAŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

Başvurular Çalışma Bakanlığı'nın internet sitesinden ve SGK il müdürlüklerinden yapılabilecek.