Gazete Vatan Logo

Büyük sergi sahte çıktı

Miro İstanbul'da sergisindeki kimi eserlerin sahte olduğu açıklandı.

Büyük sergi sahte çıktı

20 Kasım'da İstanbul’da sergilenmeye başlayan İspanyol ressam Joan Miro’nun sergisinde eserlerin sahte olduğu şüphesi doğdu. İspanya’da ressamı koruyan organizasyon olan Joan Miro Fundacio, sergiyi düzenleyen Mimar Sinan Üniversitesi rektörü Yalçın Karayağız adına bir mektup yazarak “Lütfen o sergiyi hemen durdurun” ricasında bulundu. Ancak bu ricanın ardından da sergisi bugün itibariyle kapandı. Mektupta imzası olan Rosa Maria Melet Türkiye’ye geliyor. Biletix 19 Ocak için serginin biletlerini satmayı sürdürüyor.

Mektupta “Eserlerde sahte imzanın varlığını fark ettik. Serginin biran önce kapatılmasını talep eden bir mesaj almış olmalısınız. Umarım doğru kararı verip sergiyi kapatırsınız” denildi. Sergi kapanmadığı için mektupta imzası bulunan direktör Rosa Maria Melet Türkiye’ye geliyor. Melet adına Wall Street Journal Türkiye’ye açıklama yapan Joan Miro Fundacio’nın İspanya’daki Basın ofisi temsilcisi “Melet önümüzdeki günlerde gelip eserleri bizzat kontrol edecek” dedi.



Bu arada sergi adına açıklama yapan Medya Danışmanı Erdem Öztop ise eserlerin sahte olmadığını, ellerinde belge olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Biz onlarla görüştük. Bizzat gelip geldiklerinde ikna olacaklar. ”

Sergi hakkında yapılan açıklama şöyle: “20 Kasım 2013 tarihinde Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’de düzenlediğimiz Joan Miro Sergisi dolayısıyla 18 Aralık 2013 tarihinde İspanya’da bulunan Miro Vakfı’ndan tarafımıza bir elektronik posta gelmiştir. Bu elektronik postada sergideki bazı eserlerin orijinalliğine ilişkin tartışma bulunmaktadır. Koleksiyonun sahibi ARETE Sanat Galerisi eserlerin orijinal olduğunu belgeleriyle belirtip taahhüt etmesine rağmen Miro Vakfı’yla ARETE Sanat Galerisi arasındaki bu anlaşmazlık giderilinceye kadar Joan Miro Sergisi’ni 20 Aralık 2013 itibariyle kapatma kararı almış bulunmaktayız. Ekli dosyalarda koleksiyon sahibinin eserlere dair belirtmiş olduğu orijinallik belgeleri mevcuttur.”

Haberin Devamı