Gazete Vatan Logo

Büyük problem

Obama, BP'den 'kelle' istedi; İngiliz hükümeti yardıma hazır ama petrol devi BP iflasın eşiğine geldi

Meksika Körfezi’ndeki platformunda patlamanın olduğu 20 Nisan’dan bu yana BP hisseleri yüzde 50 değer kaybetti, şirketin CDS’leri “çöp” seviyesine geldi. Şirketin değeri 1.5 ayda 100 milyar dolar eridi

İngiliz petrol devi British Petroleum (BP) zor günler geçiriyor. Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının şirkete milyarlarca dolara malolacağı beklentilerinin ardından BP’nin iflası artık daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Wall Street’te 29.20 dolarla son 14 yılın en düşük seviyelerine inen BP hisseleri, dün de açılışta Londra Borsası’nda yüzde 15 geriledi. BP’nin hisseleri 20 Nisan’da Meksika Körfezi’ndeki Deepwater Horizon platformundaki patlamadan sonra meydana gelen sızıntıdan önce 60 dolar seviyesinde bulunuyordu. Yani BP hisselerinin değeri son 1.5 ayda yüzde 50 azaldı. Şirketin piyasa değeri ise bu süreçte 190 milyar dolardan 91.4 milyar dolara indi.


CDS’leri ’çöp’ oldu

Sızıntıyı önleyebilmek için bugüne kadar 1.5 milyar dolar harcayan BP’nin mali durumuna yönelik kaygılar nedeniyle şirketin tahvillerinin iflasa karşı sigorta bedelleri (CDS) 195 baz puan artarak 570 baz puana çıktı ve yeniden 500 puana indi. Bu seviyede olan CDS’ler “çöp tahvil” olarak adlandırılıyor. BP, Londra Borsası açılmadan önce, finansal durumunun güçlü olduğunun altını çizerek, “Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili maliyetin üstesinden gelmek için önemli kapasite ve esnekliğe sahip olduğunu” açıkladı. Emeklilik fonlarının Londra borsasının ana endeksi FTSE’de işlem gören şirketlere yaptığı yatırımdan elde ettiği paranın yedide biri, BP’den kaynaklanıyor.

Sızıntının şirkete açacağı zararın yanında ABD Hükümeti’nin yüklü miktarda ceza keseceği haberleri de BP hisselerindeki düşüşü hızlandıran nedenlerin başında geliyor.

Bank of America Merrill Lynch uzmanları, şirketin, petrol sızıntısının 28 milyar dolar olarak tahmin edilen maliyetini karşılayabileceğini, ancak orta vadede önemli belirsizlik bulunduğu yorumunu yaptı.


Obama BP’den ‘kelle’ istedi

ÇÖKEN platformun yol açtığı petrol sızıntısı ABD’nin Meksika Körfezi’ne kıyısı olan eyaletlerinden en başta Louisiana’yı tehdit ediyor. ABD’nin tarihindeki en büyük petrol sızıntısı felaketi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Başkan Obama, Deepwater Horizon’ın çöküşü ardından derin sularda sondaj çalışmasına getirilen morataryumun çok sayıda sektör çalışanını işsiz bıraktığını ve işsizlik maaşlarının BP tarafından ödenmesi gerektiğini söyledi. ABD basını Obama’nın bu sızıntının sorumlusunun ortaya çıkarılmasını istediğini yazdı. ABD Adalet Bakanlığı, BP’nin sızıntının yol açtığı zararın bedelini karşılamadan önce hissedarlarına kâr payı dağıtmasını engellemeyi düşünüyor.


İngiltere Başbakanı: BP’ye yardıma hazırız

İNGİLTERE Başbakanı David Cameron, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısıyla ilgili çalışmalarda BP’ye yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. Afganistan’da bulunan Cameron, bu “çevre felaketini” önleyememe konusunda ABD’nin hayal kırıklığını çok iyi anladığını, BP’nin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti. İngiltere Hükümeti’nin yardıma hazır olduğunu ifade eden Cameron, en önemlisinin felaketin etkilerini hafifletmeye çalışmak olduğunu kaydetti.


Çözüm Sovyetler gibi bomba patlatmak

FORTUNE’A konuşan petrol uzmanı Matt Simmons, BP’nin iflas edeceğini öngörüyor ve şöyle diyor: “Bu koşullarda yapılabilecek tek şey Sovyetler’in daha önce uyguladığı çok da hoş olmayan bir operasyon olabilir: Denizin altında bir bomba patlatarak, sızıntının oluştuğu bölgedeki kayaları eritmek ve çatlağı kapatmak. Ancak BP başarısız olursa iş iflasa gidecektir.”


Florida turizmi kırmızı alarma geçti

MEKSİKA Körfezi’nde günde 1.8 ile 3.9 bin ton petrol denize karışırken ABD’de Florida eyaletinde tedirgin bekleyiş sürüyor. Sızıntının 10 km yaklaştığı Florida’da turizmin bu nedenle 11 milyar dolarlık darbe yiyebileceği ve 15 bin kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı