Gazete Vatan Logo

Büyük operasyon öncesi korkunç iddia

Amerikan askerlerinin Irak’ta Birinci Dünya Savaşı’nın ardından karşılaştığı ilk kimyasal saldırının ardından, DAEŞ’in büyük Musul operasyonunda kullanmak üzere kimyasal silah stokladığı öne sürüldü

Büyük operasyon öncesi korkunç iddia

Irak ordusu ve uluslararası koalisyon güçlerinin, DAEŞ’in Irak’taki kalesi konumundaki Musul’a yönelik düzenlenecek operasyon için hazırlıkları sürüyor. Askeri yetkililer ve uzmanlara göre DAEŞ ise, bu harekâta karşı yaptığı hazırlıklar kapsamında kimyasal silah stokluyor. Times, uluslararası koalisyon güçlerinin sözcüsü, ABD’li albay John Dorrian’ın “DAEŞ daha önce kimyasal silah kullandı. Bunu kullanmaya dair gelişkin olmayan bir kapasiteleri var. Irak ve Suriye’de bunu çok sayıda olayda kullandıklarına dair gelen bilgiler var” sözlerini aktardı. Dorrian, DAEŞ’in Musul’da operasyon yürütecek güçlere karşı hardal gazı kullanarak saldıracağına dair kaygılar olup olmadığına dair ise “Bunun olasılığı var. Irak güvenlik güçleriyle onları buna hazırlamak için eğitimler yürüttük” yanıtını verdi.

150 ton stok var

İngiliz ordusunun kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer savunma güçleri eski komutanı Breton-Gordon gazeteye şöyle konuştu: “Koalisyon güçleri son 18 aydır DAEŞ’in kimyasal silah programını kayda geçirmeye çalışıyor. DAEŞ’in Musul’u savunma için her şeyi kullanacağını biliyoruz. Bir süredir stok yapıyorlar.” Breton-Gordon, DAEŞ’in bugüne kadar yaklaşık 20 kez, klorin ve hardal gazı ile saldırı düzenlediğini, bu saldırılarda yaklaşık 15 kişinin öldüğünü ve yüzlercesinin yaralandığını aktardı. Breton-Gordon’ın iddiasına göre örgütün elinde 150 tona kadar stok bulunuyor olabilir. Ancak ona göre örgütün elindeki hardal gazının kalitesi düşük gibi görünüyor. Eski komutan, “DAEŞ’in Musul’u savunmak için karşı tarafa her şeyi atacak. Buna birçok kimyasal da dahil” diyor. Breton-Gordon Times’a ayrıca, DAEŞ’in Esad yönetiminin kimyasal silah stoklarını ele geçirdiği ve elinde sinir gazı (sinir gazı ve VX gazı) bulunduğuna dair haberler olduğunu söyledi. BM’nin eski kimyasal silah denetçilerinden Tim Trevan ise gazeteye yaptığı açıklamada, “DAEŞ’in çok büyük oranda hardal gazı kullanarak Musul operasyonunu geciktirebilmesi mümkün. Ama bu ihtimalin operasyonun zamanlamasını (gelecek ay başlaması bekleniyor) ya da sonucunu değiştireceğini düşünmüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’dan Musul operasyonuna tam destek

Haberin Devamı

DAEŞ’in Irak’taki kalesi Musul’u kurtarma harekatı yaklaşırken Alman silahlı kuvvetlerinin Kuzey Irak’taki eğitim programı genişletiliyor. Cephe yakınındaki bölgelerde bulunan peşmerge ve diğer silahlı gruplara da Alman askerleri tarafından eğitim verilecek. Musul’a 80 km. mesafedeki Erbil’de temaslarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen amaçlarının zaman kazanmak olduğunu ve ‘DAEŞ’i Musul’dan sürebilmesi için peşmergeye mümkün olan en iyi eğitimi vereceklerini’ söyledi. Hükümet kuvvetleri ile Kürt grupları DAEŞ’i ülkenin geniş kesimlerinden püskürttükten sonra Musul harekâtının hazırlıklarına başlanmıştı. 2014 yılında işgal edilen Musul terör milisinin Irak’taki en önemli kalesi. Harekatın en geç 2017 başlarında başlaması bekleniyor.

1 milyon kişi kentten kaçabilir

Musul’un geri alınmasının DAEŞ ile mücadelede önemli bir kilometre taşı olacağı ve hezimetin terör milisi açısından sembolik önem anlam taşıyacağı belirtiliyor. 2 milyon nüfuslu Musul DAEŞ’in merkezi sayılıyor. DAEŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi 2014 yılında, Suriye ve Irak’ta ele geçirdikleri topraklarda hilafet kurduklarını Musul’da ilan etmişti. DAEŞ 2015 yılından bu yana işgal edildiği bölgelerden çekilmeye zorlanıyor. Ülkenin güneyindeki Tikrit ve Ramadi, İran ile bağlantılı Şii milisi ve ABD’nin hava saldırılarının yardımıyla Irak hükümet kuvvetleri tarafından geri alınmıştı. Askeri uzmanlar Musul harekâtının ilkbahara kaymasının mümkün olduğunu belirtirken, kent çevresindeki çember aylardır daraltılıyor. DAEŞ ise uzun süredir Musul’da yoğun tahkimat yapıyor ve taarruza karşı duvarlar örüp bombalı tuzaklar kuruyor. 1 milyon kişinin kentten kaçması bekleniyor.

Haberin Devamı