Gazete Vatan Logo

Büyük ödülü kazanan ilk kadın

İranlı kadın matematikçi Maryam Mirzakhani, bu dalda verilen Fields madalyasını alan ilk kadın oldu.

ABD’de çalışan İranlı matematikçi Profesör Maryam Mirzakhani, 1936 yılından beri 4 yılda bir yaşı 40’ı aşmamış genç ve başarılı matematikçilere verilelen Fields madalyasıyla ödüllendirilen ilk kadın oldu. Fields madalyası, bilim çevrelerinde Nobel Ödülü'ne denk kabul ediliyor.

Matematikle kardeşi sayesinde tanışan Maryam Mirzakhani, lisenin son senesine kadar bu alanda kariyer yapmayı düşünmüyormuş. Roman okumayı çok sevdiğini belirten Mirzakhani, İran’da geçirdiği çocukluk ve gençlik dönem döneminde eline geen her kitabı okumuş.

Maryam Mirzakhani, ilerleyen yıllarda, lise çağlarına geldiğinde de bilim dalında 2 adet ödülün sahibi olmuş.

İran’dan ayrılan Mirzakhani, 2004 yılında ABD’nin Harvard Üniversitesinde Doktora çalışmalarını tamamladı. Kompleks Geometri alanındaki çalışmalarından dolayı bu bu ödülü alan 37 yaşındaki kadın matemetikçi, ABD’nin Stanford Üniversitesinde çalışıyor.

Ödülü kazanmasının ardından “Bu çok büyük bir onur. Bu ödülü almam ileride kadın bilim insanlarını teşvik ederse çok mutlu olurum” ifadelerini kullanan Mirzakhani, kendisinin ardından başka kadın matematikçilerin de bu ödülü alacağına inanıyor.

Doğup büyüdüğü İran’da 1980 ve 1988 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşı yüzünden zorlu bir çocukluk dönemi geçirdiğini belirten Maryam Mirzakhani, her şeye rağmen çoğu kişiye oranla şanslı olduğunun altını çiziyor.

Uluslararası Matematikçiler Birliği (IMU) tarafından verilen ödül en az iki, en fazla 4 kişiye veriliyor. 2014 yılında verilen ödül, Mirzakhani ile birlikte Artur Avila, Manjul Bhargava ve Martin Hairerdahil de verildi.

Haberin Devamı