Gazete Vatan Logo

Büyük krizi saniyeler önledi

Rus uçağının hava sahası ihlalinin detayları...

Büyük krizi saniyeler önledi

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geren Suriye sınırındaki hava sahası ihlalinin bazı ayrıntıları, önemli bir krizin eşiğinden dönüldüğü izlenimine neden oldu. MİG – 29 tipi Rus savaş uçağı, Türk hava sahasını paralel uçarak iki dakika süreyle en fazla 500 metre ihlal etti. Rus savaş uçağının, ihlalinin tespit edilmesi ve Türk F-16’ları tarafından önlenerek uyarılmasının ardından saniyelerle ifade edilen zaman dilimi içinde Türk hava sahasından çıkması dikkat çekici bulundu. Eğer Rus jeti, hava sahasında daha derine girse ve kalmakta dirense bir çatışma çıkar ve vurulabilirdi.

ANKARA’DAN BÜYÜK TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, bugün Sabah saatlerinde yaptığı açıklamayla, cumartesi günü bir Rus savaş uçağının Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiğini kamuoyuna duyurdu. Bu nedenle Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, bakanlığa davet edilerek Türkiye’nin protesto notası iletildi. Ankara, NATO başta olmak üzere uluslar arası boyuttaki girişimini ise pazartesi gününden itibaren başlattı.

Dışişleri açıklamasında, "Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı 3 Ekim saat 12.08’de Yayladağı/Hatay bölgesinin güneyinde hava sahamızı ihlal etmiştir. Bölgede devriye uçuşu yapan iki F-16 uçağımız tarafından önlemede bulunulması üzerine Rus uçağı Türk hava sahasını Suriye’ye geçerek terk etmiştir" denildi.

Haberin Devamı

DETAYLARA ULAŞILDI

Alınan bilgilere göre; Yayladağı bölgesinde hava sahası ihlalinde bulunan savaş uçağı, MİG 29 tipi Rus savaş uçağı. İhlal süresi 2 dakika ve radar tarafından tespit edildi. İhlal derinliği ise en fazla 500 metre. Uçağın Yayladağı bölgesi üzerinde sınıra paralel uçuşu ve ihlali dikkat çekici. İki Türk F-16 savaş uçağı, ihlal tespiti üzerine Rus savaş uçağına karşı önlem yaptı.

Angajman kuralları gereği, pilotların, hava sahası ihlali yapan ve uyarıya uymayan hava araçlarını vurma yetkisi var.

Rus savaş uçağına da bu uyarı yapıldı. Rus pilotun uyarının ardından dakika hatta saniyelerle ifade edilen bir zaman dilimi içinde Türk hava sahasını terk ettiği belirtildi. F-16 uçaklarının muadili olan bu Rus jetleri, yüksek teknolojiye sahip ve normalde sınır ihlali hata yapma ihtimalleri olağanüstü durumlar dışında bulunmuyor. Bu ihlalin nedeni bu açıdan önemli.

Haberin Devamı

Cumartesi günü yaşanan bu olayın ardından Pazar günü yaşanan bir başka Rus savaş uçağı ile yaşanan dalaşma dikkat çekici.

BU UÇAK DA RUS JETİ Mİ?

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde bugün "4 Ekim Pazar günü 10 adet F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edilmiştir. Bu görev esnasında, iki adet F-16 uçağımız, milliyeti tespit edilemeyen MIG-29 uçağı tarafından toplam beş dakika 40 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edilmiştir" bilgisine yer verildi.

Kaynak: Milliyet

Pazar günü Türk jetlerine kilitlenen savaş uçağı, Suriye uçağı mıydı? Yoksa Rus savaş uçağı mı? Bu sorunun yanıtı da, krizin arka planının aydınlatılması çerçevesinde önem taşıyor. Ankara’da bu gece toplanan güvenlik zirvesinde bu gelişmelerin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı