Gazete Vatan Logo

Büyük gün yarın! İlkler yaşanacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerine yarın başlayacak

Büyük gün yarın! İlkler yaşanacak

Davutoğlu, ilk durağı CHP’ye “yabancı” değil. Dışişleri Bakanlığı döneminde birkaç kez CHP Genel Merkezi’ne giden Davutoğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dış politikanın güncel konularını ele almıştı.

Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile sadece bir kez görüştü. Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde talep ettiği randevulara olumsuz yanıt veren Bahçeli, kendisini Meclis’teki makamında ilk kez ağırlayacak.

Davutoğlu, HDP Genel Merkezi’ne de ilk kez gidecek. Davutoğlu, Dışişleri Bakanı’yken HDP’nin Meclis Grubu’nu ziyaret etmişti. Davutoğlu ile partiler arasındaki temaslar şöyle gerçekleşmişti:

MUHALEFETE BİLGİ: 1 Mayıs 2009’da Dışişleri Bakanlığı’na dışarıdan atanan Davutoğlu, siyasi parti liderlerine nezaket ziyaretlerinde bulundu, Mayıs 2009’da MHP Genel Merkezi’nde Bahçeli tarafından kabul edildi. Davutoğlu, bu kapsamda DTP Genel Merkezi’nde de o dönem genel başkan olan Ahmet Türk ile görüştü. Davutoğlu’nu DTP Genel Merkezi girişinde karşılayan isim ise daha sonra HDP’nin eş genel başkanı olacak olan Selahattin Demirtaş idi.

ERMENİSTAN MESAİSİ: Davutoğlu, nezaket ziyaretleri dışında, 2009 yılının eylül ayında Ermenistan protokolünü anlatmak için muhalefetin kapısını ilk kez çaldı. SP, CHP, DSP’yi ziyaret eden Davutoğlu, o dönem genel başkan olan Deniz Baykal’la CHP Genel Merkezi’nde görüştü. MH P, görüşme talebini reddetti.

LİBYA’YA MÜDAHALE: Mart 2011’de Davutoğlu, Meclis’te görüşülen Libya tezkeresi ve NATO’nun Libya’ya müdahalesi sürecinde muhalefete bilgi vermek istedi. CHP Genel Merkezi’nde bu kez Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden Davutoğlu; BBP, DSP, DP ve SP’ye de gitti. Davutoğlu bu süreçte MH P’den yine olumsuz yanıt aldı.

SINIR ÖTESİ OPERASYON: Ekim 2011’de Türkiye’nin gündeminde, sınır ötesi operasyonlarda hükümete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresi vardı. Tezkerinin TBMM ’de oylanacağı gün, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu parti genel merkezinde ziyaret etti. Görüşme sonrası açıklama yapan Davutoğlu, “Önemli olan, muhalefetin ve bütün muhalefet partilerinin sağlam bilgiye sahip olmaları ve bu bilgileri spekülatif kaynaklarından değil de doğrudan bu işi yürüten Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden ve bu hükümeti temsilen Dışişleri Bakanlığı’ndan, bizden almış olması” dedi. MH P Lideri Bahçeli ile görüşme bu kez de gerçekleşmedi.

TÜRKEŞ İLE GÖRÜŞTÜ: Davutoğlu, son olarak geçen yıl haziran ayında IŞİD’in Musul’u ele geçirdiği süreçte muhalefet ile yakın temas kurdu. Davutoğlu, CHP Genel Merkezi’ne giderek, Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi. Davutoğlu bu görüşmenin ardından o dönem HDP Eşbaşkanı olan Ertuğrul Kürkçü’yü Meclis’teki makamında ziyaret etti. Davutoğlu, bu turda da Bahçeli ile görüşemedi. Davutoğlu, şehir dışında olan Bahçeli’nin yerine MH P Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile bir araya geldi. Görüşme, Dışişleri Bakanı’nın konutunda yapıldı.

Haberin Devamı