Gazete Vatan Logo

Büyük casus kulak operasyonu!

Türkiye’de dinlemelerin yönetildiği merkez olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB), yabancı ülkelere casusluk yapıldığı iddiasıyla baskın düzenlendi. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile çarşamba akşamı başlayan aramalar devam ediyor.

Türkiye’de dinlemelerin kontrol edildiği merkez olarak bilinen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı’nın talimatı ile çarşamba akşamı baskın düzenlendi. Baskında kablolama ve sistem uzmanları ile bilgisayar ve yazılım mühendislerinin arasında bulunduğu bilirkişi ekibi de yer aldı. Çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bilirkişi ise yapacağı incelemelerde TİB’den 17 Aralık sürecinde yabancı ülkelere veri aktarılıp aktarılmadığını araştıracak.

Baskın süreci

TİB’e yapılan baskının ilk adımı 1 Mayıs tarihinde atıldı. Bu tarihte Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı yazılı açıklamada, TİB binasında yüksek kapasitede veri aktarıldığı, internet çanak anteninin yabancı uydulara dönük olduğu ve bu internet çanak antenden, TİB’in verilerinin yabancı uydular aracılığıyla yabancı uydulara aktarıldığı iddialarının araştırıldığını kamuyu ile paylaştı. Daha sonra ise geçtiğimiz hafta ‘paralel devlet’ soruşturmasını yürüten savcılar, MİT ve emniyet yetkilileriyle Ankara Adliyesi’nde bir araya geldi. Kritik zirvede bilgiler masaya yatırıldı, harekat planı çizildi. Harekat planı kapsamında TİB’e yönelik soruşturmanın derinleştirilmesine karar verildi.

Arama kararı

Kritik toplantıdan sonra çarşamba akşamı TİB için düğmeye basıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı ekipler, TİB’in çevresinde yoğun güvenlik önlemi alarak, çevre güvenliğini sağladı. Kablolama, sistem uzmanı; bilgisayar ve yazılım mühendislerinden oluşan bilirkişi heyeti ise TİB’de veri toplamaya başladı. Bilirkişi heyeti özellikle log kayıtlarına ulaşmaya çalışıyor.

TİB’in önemi

Uzmanlar, TİB’in dinleme kabiliyetinin olmadığını ancak, dinlemenin kontrol edildiği merkez olduğunu söylüyorlar. TİB’in önemini ise şöyle açıklıyorlar: “TİB dinleme yapamaz. Ancak mahkeme kararı alınan dinlemede, dinlemeyi yapacak kuruma linki verir. Dolayısıyla dinlemeyi, mahkeme kararını alan kurum yapar. Ancak burada TİB, mahkemeden gelen IMEI numarası ile telefon hattının bilgisini karşılaştırmak zorunda. Bir başka ifade ile IMEI numarası ile mahkeme kararı alınan kişinin ismini karşılaştıran birim. Böylece mahkemenin yanlış yönlendirilerek ‘hukuk dışı’ dinlemenin önüne geçecek son nokta. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda TİB’in bu görevini yapmadığı ortaya çıktı. Ayrıca, mahkeme kararı olmadan da verilen linkler var. Bunu da yapabilecek tek kurum TİB.”

Daha önce de arama yapıldı

Danıştay, Yargıtay ve bazı hâkim ve savcıların telefonlarının yasadışı dinlendiği iddiasıyla geçtiğimiz yıllarda başlatılan soruşturma kapsamında TİB’de benzer bir inceleme yapılmıştı. Bu soruşturma takipsizlik kararıyla sonuçlanmıştı. “Paralel devlet” iddialarının ortaya atılmasından sonra ise hem Başbakanlık müfettişleri hem Adalet müfettişleri tarafından TİB’de incelemeler yapılmış, ancak telefon dinlemelere ilişkin kayıtların kurtarılamayacak şekilde silindiği anlaşılmıştı.

İlk iddianame yolda

17 Aralık süreciyle emniyet birimleri ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ise ilk iddianame tamamlanma aşamasına geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında müfettişler raporlarını hazırladı, polis fezlekesi de savcıya teslim edildi. Yaklaşık 40 emniyet personelini kapsayan iddianamenin konusu ise ‘casusluk’. Önümüzdeki hafta savcılık tarafından iddianamenin mahkemeye verilmesi bekleniyor.

Cevabı aranan sorular

Bilirkişi heyeti yapacağı incelemede şu soruların cevaplarını bulmaya çalışacak:

- Çanak antenlerle TİB’den verilerin yabancı uydular aracılığıyla yabancı ülkelere aktarıldı mı?

- TİB’e uzanan fiber optik kablolar vasıtasıyla bilgi aktarıldı mı?

- TİB’de dinleme kayıtlarının ve mahkeme kararlarının tutulduğu arşiv bilgileri silinmiş mi? Silinmeden önce bir kopyası çıkartılmış mı? Silinmişse kurtarılabilir mi?

- 2012 öncesine ait log kayıtları silinmiş mi, silindiyse geri getirilebilir mi?

- Mahkeme izni olmadan, dinleme yapılabilmesi için link temin etmiş mi?

Haberin Devamı