Gazete Vatan Logo

Büyük buluşma!

Babacan 49 banka müdürüyle bir araya geldiği toplantının ardından yakın geleceği değerlendirdi

Bankacılar: Güvercini çok sıkmayın, Babacan: İstikrar için en sert tedbiri alırız...

Son dönemde alınan kararların yanında 2011’de atılacak adımları konuşmak için 49 bankanın genel müdürü ve üst düzey yöneticisiyle bir araya gelen Bakan Ali Babacan, “Son dönemde alınan kararlar güzel sonuçlar getirecek.
Bu adımlar yetmezse dahası gelir” dedi.

Türkiye’deki 49 bankanın genel müdürü ve üst düzey yetkilileriyle biraraya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, istikrar için gerektiğinde en sert tedbirleri almaktan kaçınmayacaklarını söyledi. Son dönemde Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Maliye Bakanlığı’nın peşpeşe açıkladıkları ekonomideki ısınmayı yavaşlatacak ve borçlanma vadelerini uzatmaya yönelik adımlarla ilgili olarak bankacıların, “Alınan tedbirler bankaların büyüme hızını ve kârlılığını azaltacak. Önlemlerin benzerleri önümüzdeki dönemde de alınmaya devam edecek. Ancak bu önlemler ayarında olmalı” dedikleri öğrenildi.

Geçtiğimiz aylarda bankaları avuç içindeki güvercine benzeterek “Bankaları bırakacaksınız iş yapacak, para kazanacak ama çok serbest bırakıp da kontrolden çıkmasına da izin vermeyeceksiniz” diyen Bakan Babacan, bankacıların eleştirilerine, cari açık ve sıcak para olarak bilinen kısa vadeli sermaye hareketlerinin yarattığı risklerin azaltılması için bu tür önlemlerin alınması gerektiği yanıtını verdi. Bankacılar, 1 yıl vadeli mevduatta zorunlu karşılıkların yüzde 6’dan yüzde 5’e düşürülmesinin, yurtdışında ihraç edilen tahvillerde stopaj oranlarındaki indirimin ve yurtiçinde ihraç edilen Türk Lirası cinsi tahvil ihraçlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranlarının Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ile aynı seviyeye çekilmesinin uzun vadeli finansman için olumlu olduğunu vurguladı.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın da katıldığı basına kapalı toplantı öncesinde Bakan Ali Babacan açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye gelen sermayenin daha kalıcı ve uzun süreli olmasını sağlamanın önemli olduğunun altını çizen Babacan, “Bu bizim tercihimiz. Kısa süreli sermaye hareketlerinin sebep olacağı olumsuz sonuçlara karşı tüm kurumlarımızı daha nasıl korunaklı hale getirebiliriz, bunun üzerinde yoğunlaşmalıyız. Bu dönemde kamu-özel kesim için aşırı borçlanma yoluna gitmemek, olabildiğince TL cinsinden borçlanmak ekonomimizin dış şoklara karşı dayanıklılığını pekiştirecektir” dedi.

Adımlar yetmezse dahası gelir

Yapılan hesaplamaların yıl sonu itibarıyla 40 milyar doları geçeceğini gösterdiğini belirten Babacan, “Ancak cari açığın finansmanında sorun yok. Karşımızda sağlıklı bir tablo var” dedi. Bu sıhhatli tabloya rağmen ihtiyatlı olmakta fayda gördüklerini kaydeden Babacan, “Açıkça vurgulamak istiyorum. Güven ve istikrar adına hükümetimiz ve gerekli otoriteler en sert tedbirleri almaktan kaçınmayacağız. Son dönemde alınan kararların ve politikaların güzel sonuçlar getireceğine inanıyoruz ama bu adımlar yetmezse dahası gelir. Elimizde her türlü enstrüman var” dedi.

Babacan, son dönemde alınan kararların çok özgün politikalar olduğunu belirterek bu politikalara güvendiklerini söyledi. Kurumların ve otoritelerin doğru zamanda doğru adımlar attıklarını kaydeden Babacan, “Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelere göre biz bunlara yön veririz” diye konuştu. Babacan konuşmasında gelişmekte olan ülkeler yoğun sermaye girişinin devam edeceğini belirtti.

Bankaların güçlü olması önemli

Babacan, Orta Vadeli Program’ın (OVP) öneminin daha da arttığına dikkat çekerek, bütçe açığı ve kamu borcu alanlardaki iyileşmenin makro istikrarın devamında önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kurumlararası koordinasyon Türkiye’ye yönelik risklerin yönetilmesinde hayati öneme haizdir. Mali disipline devam ederek, cari açığın üzerindeki baskının azaltılması, para politikasının esnekliğinin artırılması amaçlanıyor. Temel makro hedefler ve strateji doğrultusunda Merkez Bankası ve BDDK gerekli adımları atıyor. Kamu borcunun GSYH’ye oranı ciddi anlamda düşmekte, bugünkü hesaplamayla yüzde 41.4’e indiğini görmekteyiz. İç borç çevirme oranının 2011’de yüzde 90’ın altında olacağını öngörüyoruz. Bankacılığın güçlü yapısını 2011 yılında da sürdürecek olması önemli.”

Tahvil ihracında stopaj vadeye göre değişecek

Hükümet, yurtdışına ihraç edilen uzun vadeli tahvillerde vadeye göre vergi avantajı sağlayacak olan kararnamede değişikliğe gidiyor ve yeni kademe ekleniyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı açıklamada, 1 yılın altındaki tahvil ihraçlarında stopajın yüzde 10 olarak devam edeceğini belirterek, “Yurtdışı tahvil ihraçlarında; 1-3 yıl arasındaki ihraçlarda vergi yüzde 7, 3-5 yılda yüzde 3, 5 yılın üzerindeki ihraçlarda yüzde sıfıra düşürüldü” dedi. 16 Aralık’ta açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimsek, “Kararname ile yurtdışına ihraç edilen tahvillerin kademeli olarak vadesi uzadıkça, daha düşük oranda tevkifat uygulanması yönünde belirleme yapılmakta ve 5 yıl ve daha uzun vadeli tahvil faizlerinde ise tevkifat oranı yüzde 0; vadesi 3 yıla kadar olanlar için yüzde 10, vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olanlar için yüzde 5 olarak öngörülmektedir” demişti. Babacan, söz konusu kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzada olduğunu ve yakında yürürlüğe gireceğini de bildirdi.

KİM NE KARAR ALDI?

MERKEZ BANKASI: Politika faizlerini (1 haftalık repo) 0.50 puan indirerek yüzde 6.50’ye çekti. 1 yıldan uzun vadeli mevduatlara uyguladığı zorunlu karşılık oranlarını 1 puan düşürerek yüzde 5’e çekti. Zorunlu karşılık oranı vadesiz ve 1 aya kadar vadeli mevduatta yüzde 8, 3 ve 6 aya kadar vadeli mevduatta yüzde 7, 1 yıla kadar vadeli mevduatta ise yüzde 6 olarak belirlendi.

BDDK: Hem kredi kartı hem de konut kredilerindeki büyümenin hızını kesecek önlemler açıkladı. Kredi kartında asgari ödeme tutarı yüzde 40’a kadar çıkarılabilecek. Kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyen nakit çekim yapamayacak. Konut kredilerinde kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75’ini, ticari gayrimenkullerde yüzde 50’sini aşmaması kararı alındı.

MALİYE: Yurtdışına ihraç edilen 5 yıl ve daha uzun vadeli tahvillerde yüzde 10 olan stopaj oranı sıfırlandı. 1 yılın altındaki tahvil ihraçlarında stopaj yüzde 10 olarak devam edecek. 1-3 yıl arasındaki ihraçlarda vergi yüzde 7, 3-5 yılda yüzde 3 olarak uygulanacak. Türkiye’de ihraç edilmiş TL cinsinden tahvillerde BSMV yüzde 5’ten yüzde 1’e indirildi.

‘İş kuracağım’ diyen girişimciye 27 bin lira hibe

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR), ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verilecek. Girişimciler, işlerini kurduktan sonra 1 yıl sonra, 2 yılı ödemesiz olmak üzere 36 ay vade ile faizsiz 70 bin lira kredi de kullanabilecek. İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, İŞKUR’un Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) ve PMC oluşum aracılığıyla girişimci olmak için başvuranlar arasında yapılacak sınav sonrasında girişimcilik kursuna katılmaya hak kazananlara, 15 gün süren 72 saatlik girişimcilik eğitimi verildiğini söyledi. Bu eğitim sonucunda başarılı olanların, KOSGEB ile İŞKUR imzasıyla “Girişimcilik Belgesi” aldıklarını anlatan Altuğ, “Belgelerini alanlar, hazırladıkları proje dosyasını KOSGEB’e sunacaklar. Projesi kabul edilen girişimciye işletme kuruluş desteği için 5 bin, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği için 10 bin, işletme giderleri desteği için de 12 bin lira verilecek. Bu 12 bin lira girişimcinin ayakta kalması için yıl içinde parça parça ödenecek. Girişimcilere verilecek 27 bin liranın tamamı hibedir, yani geri istenmeyecek. İşini oturtan girişimcilere 1 yıl sonra eğer isterlerse faizsiz 70 bin liralık kredi de verilecek. Girişimciler 70 bin liralık krediyi 2 yıl sonra 36 ay vade ile ödemeye başlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı