Gazete Vatan Logo

Bütün diplomalar tehlikede!

KPSS skandalı diğer sınavlara da sıçradı ve...

KPSS skandalı diğer sınavlara da sıçradı. Son 5 yılı kapsayacak soruşturmada kopyayla üniversiteye yerleşip mezun olanların diplomaları iptal edilecek, devlet memurları ise meslekten men edilecek

Türkiye genelinde 10-11 Temmuz 2010’da gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) çıkan kopya skandalının ardından ÖSS de dahil olmak üzere Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı (KPDS) gibi sınavlara dair kopya ihbarları ardı ardına gelince soruşturma genişledi. Savcılık, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Devlet Denetleme Kurulu tarafından çok yönlü yürütülen soruşturma son beş yılı kapsayacak.

YÖK BAŞKANINDAN TALİMAT

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Denetleme Kurulu’na iddia edildiği gibi kopya olaylarının diğer sınavları ilgilendirip ilgilendirmediğinin araştırılması talimatı verdi. Son beş yılın sınavlarında kopya soruşturması neticesinde, soruları yasadışı yollardan satan şebekeyle ilgili kişilerin tespiti yapılıyor. YÖK, ÖSYM’den önceki yıllarda soru sızması tespiti halinde, bu kişilerin sınavlarının iptal edileceğini belirtti.

HAKİMLER GÖREVDEN ALINACAK

Kopya skandalına karışmış adayların, halen üniversitedeki kayıtlarının silineceği ifade edildi. Haksız yoldan ÖSS’yi kazanan ve üniversitede bir bölümü bitirenler olması durumunda ise, üniversite diplomaları da YÖK kararı ile iptal edilecek.
Ayrıca kopya tespiti halinde Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı ile mesleğe giren hakim ve savcılardan, İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı ile alınan kaymakamlardan, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile alınan doktorlardan bazılarının da mesleki yaşamı sona erecek.

Bile bile lades

ÖSYM’nin 2009 faaliyet raporunda polis sınavındaki ve KPSS’deki soruların bazı dershaneler tarafından çalındığına ilişkin bilgiler olduğu ortaya çıktı
ÖSYM’nin hazırladığı ve aylar önce yayınlanan 2009 yılı faaliyet raporunda, sınav soruları ile ilgili ilginç iddialar yer alıyor. Raporda, Polis Meslek Yüksekokulları Sınavı’nda soruların adaylar tarafından ele geçirildiği için iptal edildiği vurgulanırken, KPSS sorularının da Polis Meslek Yüksek Okulu sınavındaki sorular ile aynı olduğu kaydedildi. Üstelik soruların bazı dershanelere de verildiği raporda yer aldı.

SINAVDAKİ 103 SORUDAN 88’İ AYNI

2009 yılı faaliyet raporunda, 13 Eylül 2009’da 09.30-11.30 saatleri arasında yapılan Polis Akademisi Polis Meslek Okulu sınavı sırasında, soruların ele geçirildiği ihbarının geldiği vurgulandı. Kopya iddiaları raporda şöyle anlatıldı: “Sınav sorularının ele geçirildiği ve KPSS Deneme Sınavı adı altında bazı dershaneler tarafından bazı öğrencilere iletildiği’ iddia edilen bir haber iletildi. İncelemelerde KPSS Deneme Sınavında yer alan 103 sorudan 88’inin sınavda sorulan sorularla büyük benzerlik gösterdiği saptanmıştır.”

37 SINAV ŞAİBELİ

Faaliyet raporunda, ÖSYM’nin 2009 yılı içinde toplam 37 sınav gerçekleştirdiği de vurgulandı. Bu sınavların başında ise, ÖSS, YDS, KPDS, ALES, KPSS, TUS sınavları geliyor. Son iddialarla birlikte söz konusu sınavların tamamına şüpheyle bakılmaya başlandı. Devlet Denetleme Kurulu’nun da, tüm sınavları mercek altına aldığı ve sistemi sorguladığı öğrenildi.


Haberin Devamı