Gazete Vatan Logo

Butik fırınların en çok tercih edilen ekmekleri

Butik fırınların en çok tercih edilen ekmekleri

Yıllardır yediğimiz ve ekmek denilince aklımıza ilk gelen francala kepekli ekmekle yarışadursun, Türkiye’de gelir düzeyi, orta ve üzerinde olan kesim sağlıklı yaşam için beyaz ekmeği bırakıp esmer ve doğal ekmeğe yöneldi. Şimdi her mahallede yeni bir butik ekmek fırını açılıyor.

Türkiye ekmek yemeyi seviyor. Rakamlar da bunu net olarak gösteriyor. Komşufırın’dan aldığımız bilgilere göre; Türkiye Avrupa’nın 3’te 1’i kadar ekmek tüketiyor. Kişi başına yılda 152 kg ekmek yiyoruz. Tüm nüfusta beyaz ekmek tüketimi hala ilk sırada yer alsa da butik ekmek üreten fırınların sayısı da artıyor. Bu fırınlarda ise esmer, tahıllı, kepekli, çavdarlı, cevizli, ruşeymli pek çok ekmek çeşidi yer alıyor. Çünkü son yıllarda insanlar sağlıklı yaşama yöneliyor, organik ya da doğal ürünleri tercih ediyorlar. Bu farkındalık, ekmek pazarında da artizan ekmek tüketiminde ivme kazandırdı. Artizan: Ekmek yapımında ustalık kazanmış kişilerin elinden çıkmış ekmekler için kullanılan terim. Artizan ekmek yapımında lezzetin az maya ile uzun sürede olgunlaştırılması hedefleniyor. Komşufırın ve Beyazfırın gibi ekmekleri beğeni ile tüketilen iki üreticiden aldığımız bilgiler bu durumu doğruluyor. Artık soflarımızın vazgeçilmezi ekmeği de en sağlıklı olanından tüketmek istiyoruz.

Haberin Devamı

Ekşi mayalı zeytinyağlı besleyici ekmek

Yayla ekmeği; ekşi maya ile mayalandırılmış, dışı kabuklu içi ise yumuşak kendine has beyaz bir ekmek. İçinde zeytinyağı bulunuyor. Bir dilimi 70-75 kalori civarında.

Malzemeler: - 1 kg un - 3 bardak soğuk su - 16 gr tuz - 30 gr zeytinyağı - Maya (30 gr. Yaş maya ya da kuru maya)

Hazırlanışı: Yoğurulan hamurun üzerine zeytin yağı sürülüyor. 70 dakika bekletiliyor. Hamur, üzerine basınç uygulamadan, yanlara çekilerek 3 cm’e kadar incelecek şekilde açılıyor, dörde bölünüyor. Tepside 25 dk bekletiliyor. Bıçakla X şeklinde bohça biçimi veriliyor. Ekmeğin pişirileceği fırın 210 C’ye getirilip içine bir kap su konuluyor. pişirme süresi 25 dk.

E ve B grubu vitaminlerce zengin tam buğday ekmeği

Tam buğday ekmeği; tam taneli tahıllar, kepek ve ruşeym ile eksiksiz buğdaydan yapılan, buğdayın tüm zenginliğini içeren özel lezzet. E ve B grubu vitaminler bakımından zengin. Bir dilimi 70 kalori.
Malzemeler: - 1 kg tam buğday unu - 3.5 su bardağı su - 18 gr tuz - 35 gr maya - 50 gr tereyağı
Hazırlanışı: Un, su, yağ ve tuz bir kapta 10 dakika kadar karıştırılıyor, ardından maya ekleniyor ve 15 dakika daha yoğuruluyor, sonrasında hamur 10 dakika bekletiliyor. Bekleme ardından ekmeğe şekil veriliyor ve üzerine ayrılan tam buğday unundan serpiliyor. 35 dakika mayalandırılıyor. 210 derecede 25 dakika kadar pişiriliyor.
Kalsiyum ve demir bakımından zengin ekmek
Alman çavdarı; orijinal Alman tarifiyle, yüzde 70 tam çavdar unundan hazırlanan, kalsiyum ve demir bakımından zengin lezzet. Kilo aldırmadığı gibi kilo vermek için de etkili kabul ediliyor. İçindeki lif değeri yüksek olduğu için tok tutuyor. 70 kalori.
Malzemeler: -700 gr beyaz un - 1,5 su bardağı çavdar unu - 620 gr su - 18 gr tuz - 35 gr maya - 35 gr tereyağı - 35 gr şeker
Hazırlanışı: Çavdar unu ve beyaz una su eklenerek tüm malzeme 10 dakika karıştırılıyor. Şeker ve maya ekleniyor ve 15 dk. yoğuruluyor. 10 dk bekletiliyor. Sonra ekmeğe şekil veriliyor. 35 dakika mayalanmış hamur 210 derecede 25 dakika pişiriliyor.
7 tahıllı E vitamini çok yüksek ekmek
Bol tahıllı ekmek; ayçekirdeği, çavdar, mısır unu, kavrulmuş malt unu, yulaf, keten tohumu ve susamın bileşimi olan ekmekte protein, E vitamini ve lif oranı yoldukça üksek.
Malzemeler: -500 gr. tam buğday unu - 150 gr. çavdar unu - 650 ml. su - 30 gr. maya -1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: Hamur 8 dakika yoğrulup içine yulaf, keten tohumu, mısır ayçekirdeği, susam, tuz eklenip, tekrar yoğruluyor. Hafif yağlanmış kapta 1,5-2 saat bekletiliyor. Daha sonra unlu bir kumaşa sarılıyor ve 1,5-2 saat bekletiliyor. Fırın 230 derecede ısıtılıp, içine tasta birkaç parça buz ya da su konuyor. 30 dakika piştikten sonra ısı 180-200 dereceye düşürün. 1 saat pişirin.
8 çeşit temel amino asit ve proteine sahip ekmek
Karabuğday ekmeği; vücut tarafından üretilemeyen 8 çeşit temel amino aside ve en yüksek hazmedilebilir proteine sahip karabuğdaydan üretilen, antioksidan içerikli, kolestrolü dengelemeye yardımcı, sağlık dolu lezzet.
Malzemeler: -1 su bardağı ılık süt - 2 su bardağı karabuğday unu - 1 tatlı kaşığı toz maya - 1 tatlı kaşığından az tuz - 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Ilık süt ekmek makinesinin haznesine dökülüyor, üzerine 2 bardak karabuğday unu ilave edilip tuz ve maya ekleniyor. Zeytinyağını da ilave ettikten sonra, ekmek makinesinin pişirme programını (11)e ayarlayıp pişmeye bırakılıyor. Program bittikten sonra makineyi kısa programda [1 saate ayarlayıp] 10 dakika bekledikten sonra makine kapatılıp, ekmek soğuduktan sonra çıkarılıyor.
8 saat mayalanan geleneksel yöntemlerle üretilen ekmekler
Beyaz Fırın’ın ekmekleri, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve 8 saat mayalandırılarak ekşi mayalı olarak üretiliyor. Rustik ekmek, Beyaz Un, Ciabata Ekmekleri ve tam buğday çeşitleri var. Ciabata ekmeklerin sade ve kepekli 2 çeşidi var. Düşük ısıda uzun sürede pişirilen ekmekler tüm vitaminler korunuyor.
Ekşi maya bağırsak florasını korur
5000 yıldır kullanılan ekşi maya, hamurun doğal yoldan mayalanmasıyla hazırlanıyor. Sütü yoğurda dönüştüren laktik asiti kullanan yararlı bakteriler, ekmeği de buğdaydan daha yüksek ve yararlı bir besin maddesine dönüştürüyor. Koku ve tat olarak daha lezzetli olan ekşi mayalı ekmekler, probiyotik ve prebiyorikten çok daha zengin olup bağırsak florasını koruma özelliğine sahip. Hazmı daha kolay, mantar ve diğer zararlı bakterilerin üremesini engeller. Ekşi mayayla hazırlanan ekmeklerin mineral, protein ve vitaminleri daha iyi emiliyor. Lif oranı ve antioksidan içeriği diğer ekmeklere göre daha yüksek.

Haberin Devamı