Gazete Vatan Logo

Bütçede Mayıs sıkıntısı

Sadece ‘5+5’ zammın ek maliyeti 4 milyar lira

İlk 3 ayda 6.4 milyar lira açık veren bütçenin bu ay daha da açılmasından endişe ediliyor. Hükümetin açıkladığı teşvik paketinin maliyeti 1.6 milyar lirayı buldu. Maliye, memurların toplu sözleşme masasından çıkacak sonuçla ilgili gergin günler yaşıyor. Memur maaş artışıyla ilgili bütçeye 3+3 zammın karşılığını koyan Maliye, zammın 4+4 olması halinde 2 milyar lira, 5+5’lik zam da 4 milyar lira maliyet üstlenecek.

Yılın ilk 3 ayında rekor bütçe açığı veren 2012 bütçesinde şimdi de Mayıs sıkıntısı yaşanıyor. Ulusal Veri Yayınlama Takvimi’ne göre Maliye Bakanlığı’nın 15 Mayıs Salı günü açıklayacağı Nisan ayı bütçe uygulama sonuçları şimdiden endişe yarattı. Bütçede 2012 yılında başlayan bozulma Mart ayında da devam etmiş, yılın üç aylık döneminde artan bütçe giderleri, 6.4 milyarlık açıkla, bütçe açını rekora taşımıştı. Bütçe giderlerindeki artış, bütçedeki bozulmayı sürekli hale getirirken, giderleri azaltıcı yeni politikalar belirlenmemesi halinde açığın büyüyeceğinden endişe ediliyor. Mayıs ayı rakamları, yılın kalan kısmında daha da artacak olan giderler nedeniyle bozulmanın seyri açısından kritik önem taşıyor.

Hükümetin aldığı bazı gider artırıcı kararların bütçedeki bozulmayı artıracağı endişesi de artık yüksek sesle dile getiriliyor. 2012 yılı itibarıyla ‘eşit işe eşit ücret’ düzenlemesinden bütçeye 900 milyon liralık bir yük geldiğini hatırlatan Maliye Bakanlığı yetkilileri, eşi ölmüş 150 bin dul kadına 250 lira ödenmesine dönük kararın 350 milyon liraya malolduğunu ve geçen ay Türk Silahlı Kuvvetler’deki muvazzaf askerlerin maaşına beklenmedik zam yapılmasının bütçe giderlerini artırdığını vurguluyor.

Halen pazarlık masasındaki memur toplu sözleşme sürecinin yüzde kaçlık bir maaş zammıyla tamamlanacağı da bütçe dengeleri açısından kritik bir önem taşıyor. Maliye Bakanlığı’nın yüzde 3+3 zam için hazırlık yaptığı, bunun üzerindeki her 1 puanlık artışın bütçeye 1 milyar liralık yük getirdiği artık bakanlık yöneticilerinin hemen heryerde telaffuz ettiği bir rakam olarak biliniyor. Hükümetin açıkladığı yeni Teşvik Sistemi düzenlemesinin maliyeti ise 1.6 milyar lira olarak hesaplanıyor.

Maliye, memurların toplu sözleşme masasından çıkacak sonuçla ilgili de gergin günler yaşıyor. Memurlara zam önerisini 14 Mayıs’ta açıklayacak olan kamu işveren tarafının, zam için yüzde 4+4 üzerinde bir zamma yanaşmayacağı belirtiliyor. 2012 yılı bütçesine memur maaş artışıyla ilgili yüzde 3+3 zam karşılığını koyan Maliye Bakanlığı yetkilileri, zammın 4+4 olması halinde 2 milyar lira, 5+5 olması halinde 4 milyar lira bir maliyet üstleneceğini vurguluyor.

Her durumda Maliye Bakanlığı’nın memur maaş zamlarının ardından 2012 bütçesine yeniden bir ayar vermesi gerekecek.

MEMURA ZAM TEKLİFİ 14 MAYIS’TA

ANKARA-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlarla hükümet arasında devam eden toplu sözleşme süreci kapsamında, kamu işveren heyetinin teklifini 14 Mayıs’ta sunacağını açıkladı. Çelik, şöyle konuştu: “Çalışma takvimimize göre yarın (bugün) ayrıca genel konulara ilişkin bir komisyon oluşturacağız ve 14 Mayıs Pazartesi günü genele ilişkin taleplerin değerlendirilmesine başlayacağız. Mayıs’ın 16 ve 17’sinde ise hem hizmet kollarına ilişkin hem de genele ilişkin tabloyu hep birlikte değerlendirmiş ve görmüş olacağız. Kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek süreci hep birlikte tamamlarız.”

Haberin Devamı