Gazete Vatan Logo

Bütçe OVP’yle uyumlu

Merkezi bütçe Ekim’de 3.3 milyar lira, ilk 10 ayda 34.9 milyar lira açık verdi. Maliye Bakanı Ağbal, Ekim ayı gerçekleşmelerinin bütçe hedefiyle uyumlu olduğunu belirterek, “Yıl sonunda OVP hedefleri içinde kalacağız” dedi

Bütçe OVP’yle uyumlu

Merkezi yönetim bütçesi Ekim’de 3.3 milyar lira açık verdi. Yılbaşından bu yana kaydedilen açık 34.9 milyar lira olarak gerçekleşti. Eylül’de bütçe açığı 6.4 milyar lira olmuştu. Yeni Orta Vadeli Program’da (OVP), bütçe açığı 61.7 milyar liraya revize edilmişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Ekim ayı gider gerçekleşmeleri yıl sonu gider tahminimizle uyumludur. Önümüzdeki 2 ayda harcama tarafında OVP içinde kalarak yıl sonu bütçe hedefinin elde edilmesi konusunda gerekli kararlılığı göstereceğiz” diye konuştu.

Ekim ayında bütçenin 197 milyon lira faiz dışı fazla verdiğine işaret eden Ağbal, bütçe giderlerinin 56.2 milyar lira, faiz hariç giderlerin 52.6 milyar lira olduğunu belirtti. Ağbal, Ocak-Ekim döneminde bütçe gelirlerinin 509.4 milyar lira, vergi gelirlerinin 430.9 milyar lira olduğunu kaydetti. Bakan Ağbal, söz konusu ayda gider gerçekleşmelerinin yıl sonu gider tahminleriyle uyumlu olduğunun altını çizerek, faiz hariç giderlerin yüzde 29.8 arttığını kaydetti.

Giderler düşüyor

Bu artışta yılın son çeyreğine ilişkin ödeneklerin serbest bırakılması nedeniyle kurumların mal ve hizmet alım giderleriyle sermaye giderlerindeki hak edişlerin bu ay içinde ödenmesinin en önemli etken olduğunu anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“SGK’nın yıl başında ertelenen prim alacaklarının Ekim’e ilişkin tahsilatı beklentilerimizden daha olumlu şekilde gerçekleşti. Ekim’de bankalara yapılan bu ödemelerin bir kısmı Kasım’da kurumun gelir kayıtlarına dahil edilecek. SGK’nın ertelenen alacakların beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle Kasım’da kuruma yapılan transfer ödemeleri azalacak. Yılın ilk yarısında faiz hariç giderlerdeki artış oranı yüzde 20.2 olarak gerçekleşmişken Temmuz-Ekim döneminde bu oran yüzde 17.2’ye geriledi. Kasım ve aralık aylarında faiz hariç giderlerdeki artış oranı önemli ölçüde aşağı yönlü trendde olacak. Bu çerçevede beklenmeyen bir risk ortaya çıkmadığı takdirde yılın ikinci yarısına ilişkin faiz hariç giderlerdeki artış oranı, OVP öngörülerimiz çerçevesinde yüzde 11 civarına kadar düşecek.”

Haberin Devamı