Gazete Vatan Logo

Bush'un yasağını getirmek istiyorlar

Kürtaja yeni sınırlamalar getiren yasa tasarısını eleştiren Dr. Kavak, "ABD'deki aşırı dindarlar bile bu konuda hâlâ aralarında uzlaşamadı" diyor

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Kadın Doğum Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak kürtaja yasak getirmeyi düşünülen tasarıyı kesinlikle onaylamadığını ve yönetim kurulu üyesi olduğu Türk Perinatoloji Derneği'nin bu karara şiddetle karşı çıkacağını söylüyor. Ve; "Bizim gibi engelli çocuklarını evde saklayan, tekerlekli sandalye bulsa bile yollarını düzene sokamayan devlet, hangi bütçe ile yaptıklarını varsayacağımız okullarda engellilere öğretmen yetiştirecek?"

Marmara Üniversitesi'ndeki Fetal Maternal Ünitesi'nde gebelikte engelli bebekleri hamileliğin başından itibaren tarayabildiklerini söyleyen Dr. Kavak: "Kürtaj ilk 10 hafta içinde yasal. Ancak ilerleyen haftalarda bebekte mongolizm organ eksikliği veya kalıtsal rahatsızlık görürsek konuyla ilgili 3 uzman doktorun imzası ve (ki, bu doktorlardan birinin kadın-doğum, ikincisinin genetik uzman, üçüncüsünün beyin cerrahı olması şartıyla) bebeği 24 haftalıkken alabiliriz; zaten 6 aylık bebek ölü doğar. Kanunlarımız çok net olmadığı ve etik sorunlar nedeniyle İngiltere'deki gibi sakat bebeği 34 hafta sonra alamıyoruz. İngiltere bu konuda çok akıllı ve insanî kanunlar çıkarmış; asla sakat çocuğun dünyaya gelmesine izin vermiyor. Bebeğin kalbine potasium clorid ilacını zerkediyor, doğumu gerçekleştiriyor; çocuk ölü doğuyor."

İngiltere'de her yıl seminerlerde
Yıllardan beri her yıl İngiltere'de bu konuda seminerlere katılan Prof. Kavak: "İnanın, bize gelen en dindar anne-babalar dahi yaptığımız testler sonucunda (ki İngiltere'deki ultrasonografi ve en gelişmiş makinelerimiz sayesinde) bebeğin sakat olduğunu öğrenince derhal kürtaj yapılmasını istiyorlar. Biz de kendi imzalarını alarak dünyaya sakat bebekler getirmeyi önlemenin huzurunu
duymuş oluyoruz..."

Biz bu konuda çok liberaliz
Amerika'daki bazı eyaletlerde kürtajın yasak olduğunu vurgulayan Prof. Kavak: "Amerikalı aşırı dindarlarla kürtaj konusunda liberal olanlar arasında hâlâ kanlı çarpışmalar vuku buluyor. İtalya'da bile katolikler arasında kürtaj karşıtı olanlar var. Bu konuda İngiltere en liberal ülke. Biz de tahminlerin üstünde liberal bir ülke olma yolundayken bu konuya araştırılmadan yasaklar getirilmesi cinayet. Biz sakat değil, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi için her türlü çabayı harcıyoruz. Yeter ki, olmayacak kanunlar karşımıza çıkarılmasın.

Haberin Devamı