Gazete Vatan Logo

Burun tıkanıklığı çocuk gelişimini etkiiyor

Geniz eti, kemik ve kıkırdak eğrilikleri, alerjik nezle ve soğuk algınlığı gibi nedenlerle oluşan burun tıkanıklıkları çocuklarda kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğü, yüzde gelişim bozukluğuna kadar giden ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Çocuklarda uzun süren burun tıkanıklıklarının ciddiye alınması gerektiği konusunda anne babaları uyaran Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tahsin Özbek, “Pek çok çocuk burun tıkanıklığı yüzünden yaşadığı sorunlardan dolayı psikoloğa götürülmektedir. Oksijen eksikliği öğrenmeyi zorlaştırdığı için öğretmenler çocukta zeka geriliği olduğunu bile düşünebiliyorlar. Oysa gerçekte çocuğun sadece teşhis edilmemiş ciddi burun tıkanıklığı olabiliyor” diyor.

Koku alma görevinin dışında solunum yolunun başlangıcı ve alt solunum yollarının giriş kapısı olan burun, havayı mükemmel bir klima sistemi olan kılcal damar ağıyla ısıtıp nemlendirip, ince toz ve mikroplardan temizledikten sonra kaliteli oksijeni akciğer ve beyne gönderir. Tıkalı ve tam fonksiyon görmeyen bir burun ise bu fonksiyonları yerine getiremediği için birçok probleme de davetiye çıkarır. Burun tıkanıklığı, burun boşluğu, sinüsler ve geniz bölgesini etkileyen birçok hastalığın ortak ve en sık görülen belirtisidir.

Doğumsal olabilir
Burun tıkanıklığının birçok nedeni olabilir. Burun deliklerinin tek veya iki taraflı olarak kapalı olması (Koanal atrezi), burun ve burun boşluğunun gelişmemesi, burun orta bölmesi eğriliği, doğumsal veya sonradan burna darbe almak, burnun dış kısmının yapısal bozukluğu, burun abse oluşumu, geniz eti(Adenoid vegetation) ve büyük bademcikler, viral nezleler; kronik nezleler, sinüzit ile birlikte olan burun iltihapları, gribal enfeksiyonlar, bu nedenlerin başında gelir.

Zeka geriliği sanılıyor
Burun tıkanıklığı tedavi edilmediği takdirde ise özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel bazı problemlerin de ortaya çıkmasına yol açıyor. Dikkat dağılması, kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğü bu sorunlardan bir kaçı. Burun tıkanıklığı nedeniyle yaşanan bu sorunlar yüzünden çocuk psikoloğa götürülüyor, çocukta zeka geriliği olduğu bile düşünebiliyorlar. Ancak gerçekte çocuğun sadece teşhis edilmemiş ciddi burun tıkanıklığı olduğu ortaya çıkabiliyor.

Yüz gelişimini bozuyor
Burun tıkanıklığı olan çocuk genelde ağzı açık durur. Uyurken horlama olabilir. Bunlarda genellikle geniz akıntısı vardır. İnatçı öksürükler burun tıkanıklığına eşlik eder çünkü hava temizlenmeden ve ısıtılmadan akciğerlere gider. Ve bu ciddi akciğer problemlerine de sebep olur. Burun tıkanıklığı çocuklarda yüz gelişimini bile bozar. Ağız hafif açık, çene gelişimi nispeten bozulmuş ve dişler bozuk görünümde olabilir. Biz buna, ‘Geniz eti yüzü’ deriz.

Yavaş gelişen tıkanıklık fark edilmiyor
İnsanlar doğuştan ağızdan soluk almayı bilmezler. Hatta nadir görülse de burnun arka deliklerinin ikisinin birden doğumsal nedenlerle tıkanık olması durumda acil olarak ameliyat edilmeyen bebek yaşayamaz. Ancak zamanla yaş büyüdükçe her türlü ortama uyum gösteren insan; yavaş gelişen burun tıkanıklığına da uyum gösterebiliyor. Burun tıkanıklığını fark etmeyenler az da olsa; tesadüfen yapılan muayenelerinde bu kendilerine söylenildiğinde şaşırabiliyorlar. Bu kişiler genellikle tek taraflı burun tıkanıklığı olanlardır ve diğer taraftan rahat soluk aldıklarından bunu fark etmezler. Bir taraf burun deliğini parmaklarıyla bastırarak kapatıp diğer taraftan nefes alarak hangi tarafın tıkalı olduğunu anlayabilirler.


Bunları deneyin

Gribal enfeksiyonlar ve bu nedenle oluşan burun tıkanıklığınız çabuk geçsin istiyorsanız;

Tuzlu su burnu açıyor: Burun tuzlu su ile temizlenmesi; ödemi azaltarak burun tıkanıklığının azalmasına ve mikropların burundan mekanik olarak temizlenmesine yardımcı olur.
Peteklere ıslak bez: Kuru bir ortam burun tıkanıklığının artmasına neden olabilir. Bulunduğunuz ortamların nem dengesini sağlayın. Bunu basit yöntemlerle yapabilirsiniz. Evde kalorifer peteklerinin üzerine ıslak bez konulabilir, ıslak bezden çıkan buhar ortamdaki havanın yumuşamasını sağlar.
Ortamda kaynamış suyu eksik etmeyin: Bir çaydanlık içerisinde su kaynatın ve bulunduğunuz ortama koyun. Suyun buharı nem oluşturacaktır.

Haberin Devamı