Gazete Vatan Logo

Burun tıkanıklığı çeneyi de vuruyor

Uzun süreli burun tıkanıklığı sonucunda sürekli ağız solunumu yapılması, özellikle çocukluk döneminden gelen ortodonti bozukluklarının başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Bademcik veya geniz eti büyümesi, burun içindeki kemiklerin eğri olması, çeşitli alerjik reaksiyonlar vd. problemler, solunumum olması gerektiği şekilde burundan başlamasına engel oluyor. Bu durum karşısında zorunlu olarak ağızdan nefes alıp verilmesiyle de çeşitli ortodonti sorunları gelişiyor.

Ortodonti Uzmanı Dr. Cem Caniklioğlu, bir tür fonksiyon bozukluğu olan ağız solunumunun, özellikle gelişim çağındaki çocuklarda görülen dış etkenlere bağlı ortodonti bozukluklarının başlıca sebeplerinden biri olduğunu belirtiyor. Dr. Cem Caniklioğlu sorunun ne şekilde geliştiğini ise şu sözlerle özetleriyor; ''Burun tıkanıklığı yaşayan çocuk, hava geçiş yolunu açık tutabilmek için alt çenesiyle birlikte dilini öne ve aşağıya almak durumunda kalıyor.

Diş çarpaşıklığı

Burun tıkanıklığının uzun sürmesi durumunda ise, alt çene öne doğru yerleşik konuma geçiyor. Alt çenesi ileride olan yetişkin hastlarımızın sağlık geçmişine baktığımızda, pek çoğunun çocukluk döneminde uzun süreler burun tıkanıklığı yaşadığını görüyoruz.'' Sağlıksız şekilde solunum yapılmasının damak gelişimini de olumsuz etkilediğini belirten Dr. Caniklioğlu, ''normal durumda damak kubbesinde duran ve burayı destekleyen dil, burun tıkanıklığı yaşayanlarda alt çenede, alt dişlerin arkasında durmaktadır. Bu sebeple damak kubbesi derinleşir, üst çene daralır. Dişlerin düzgün şekilde dizilebilmeleri için gereken alanın daralması sonucunda ise, diş çarpaşıklığı kaçınılmaz olur." Bazı harflerin zor telafuz edilmesi, gülümsendiğinde diş etlerinin aşırı görünmesi, dudakların zor kapanması ve istirahat halindeyken dahi ağzın açık kalması da gene sürekli ağzınan nefes alıp veren bireylerde görülmesi muhtemel sorunlar arasında yer alıyor.

Görünmez diş telleri (Lingual ortodonti) ile bütün vakaların tedavisi mümkün

Haberin Devamı

Tüm bu etkenler göz önüne alındığında sağlıklı şekilde burundan nefes alamayan çocuğunuzu KBB ve ortodonti uzmanının muayenesinden geçirerek ileride oluşabilecek ortodonti sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Şayet söz konusu sorunlar çocukluk döneminden erişkinlik dönemine taşınmış ve diş çapraşıklıkları oluşmuş ise, çözümü için çeşitli ortodonti tedavileri mevcut. Diş tellerinin ve braketlerin dişlerin karşıdan görünen ön yüzeyleri yerine, dil tarafına bakan arka yüzeylerine uygulandığı ve görünmez diş telleri olarak da adlandırılan Lingual ortodonti tedavisi bunlardan biri. Estetik kaygıları ve beklentileri yüksek olan hastaların öncelikli tercihi olan Lingual ortodonti ile tüm vakalar, labial teknik (klasik ortodonti tedavisi) ile aynı süre zarfında tedavi edilebiliyor.

Haberin Devamı