Gazete Vatan Logo

Burun kanaması orucu bozar mı?

Ramazan ayı 26 Mayıs Cuma günü başlıyor. Mübarek Ramazan ayı öncesi vatandaşlar oruç ibadetine ilişkin çeşitli soruların yanıtlarını merak ediyorlar. Son günlerde en fazla merak edilen soru ise burun kanaması orucu bozar mı?

Burun kanaması orucu bozar mı?

Burun kanaması orucu bozar mı sorusunun yanıtı oldukça merak ediliyor. 26 Mayıs Cuma günü başlayacak olan Ramazan ayı öncesinde vatandaşlar burun kanaması orucu bozar mı sorusunun yanıtını merak ediyorlar.

BURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Burundan gelen kanın boğaza kaçmasıyla orucun bozulup bozulmayacağı konusu tartışmalara neden olsa da, bazı dini kaynaklar dikkate alınırsa bu konunun detaylara göre farklılık gösterebileceği ele alınmıştır. Eğer kanın oruçlu kişinin midesine irade dışında kaçması gibi bir durum yaşanırsa, oruç bozulmaz. Bu hususa dayanak olarak şu ayet-i kerime örnek teşkil edebilir;

"Allah, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez. (Herkesin) kazandığı (iyilik) lehine ve işlediği (kötülük) ise aleyhinedir! Rabbimiz, eğer unuttuk veya hata yaptıysak, bizi hesaba çekme."(Bakara Sûresi: 286) Ancak, kanın boğaza kaçmadan ağızdan dışarı atılması gibi bir durum mümkünse ve bu durum bilinçli olarak uygulanmamışsa, oruç bozulabilir. Mideye kan gitmesi durumu orucu bozabilmektedir. İç huzursuzluk yaşanması durumunda Ramazan’ın hemen ardından kaza orucu tutulabilir.

Haberin Devamı