Gazete Vatan Logo

Burun estetiğinde yeni dönem!

Burun estetiğinde yeni dönem!

Septum, burun boşluğunu ikiye ayıran, ön tarafı kıkırdak, arka tarafı kemikten meydana gelmiş orta bölmeye verilen tıbbi isimdir. Orta bölmenin eğriliğine Septum deviyasyonu adı verilir. Septum, burun çatısının en önemli desteği olmasının yanı sıra, burun hava akımının düzenlenmesinde de çok önemli bir role sahiptir. Septum deviyasyonu sık rastlanılan bir durumdur. Buyapı, çoğu insanda tam olarak düz olmamasına rağmen, ciddi bir rahatsızlık vermeyebilir.Son yıllarda endoskopik muayenelerin gelişmesi ile birlikte burun içinin ve dolayısıyla septum hastalıklarının daha iyi tanınması sağlanmıştır.Deviyasyon kemikte , kıkırdakta veya her ikisinde birlikte olabilir.Bu durum genellikle doğumsaldır. Bunun dışında diğer bir neden ise burun bölgesine gelen darbelerdir.Doğum sırasında , doğum kanalında burunun baskı altında kalması yada burun gelişiminin hızlandığı küçük yaşlarda alınan darbeler,deviyasyona zemin hazırlar.Kişiler, çoğu zaman bunu hatırlamazlar. Araştırmalarda , doğum esnasında her on çocuktan birinin, ciddi şekilde burun travmasına maruz kaldığı gösterilmiştir. Erişkin yaşta meydana gelen travmalar burun içinde olduğu kadar , dışında da kırıklar meydana getirebilir. Travma dışında genetik ve çevresel faktörlerde septum deviyasyonu oluşmasında etkili olmaktadır. Özellikle burunun arka bölümündeki kemik yapıya ait deviyasyonların genetik faktörlere bağlı olduğunu gösteren çalışmalar vardır.

Haberin Devamı

Septum deviyasyonunda hastanın en belirgin şikayeti burun tıkanıklığıdır. Eğrilik genellikle tek taraflı olmakla beraber bazen ‘ S ‘ şeklinde iki taraflı da olabilir.Eğri olan kısım burunun yan duvarı ile ,burun etleri ile temasta ise , bu temasa bağlı baş ağrıları görülebilir. Normalde nemli olan burun içi örtüsü ( Mukoza ) , deviyasyon nedeni ile düzensiz hava akımına bağlı olarak kuruyabilir, kabuklanabilir veya kanayabilir. Bunların yanı sıra yüzde basınç ve ağrı hissine , burun akıntısına , tekrarlayan sinüs iltihaplarına yol açabilir. Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarına , sık tekrarlayan farenjite neden olur. Gece ağız açık uyuma , sabah yorgun , dinlenememiş uyanma, ağız ve boğazda kuruma görülür.

Haberin Devamı

Tanı detaylı yapılan bir muayene ile konulur.Muayenede endoskop kullanılması burunun arka kısımlarının daha iyi değerlendirilmesini sağlar.

Septum Deviyasyonu ameliyatla düzeltilir. Bu durumu düzeltmek için yapılan operasyona ‘ Septoplasti’ denir ve ciltte bir kesi olmadan tamamen burun içerisinden gerçekleştirilir. Operasyonun amacı, eğri olan kısımların düzeltilmesidir. Operasyon lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Normal şartlarda burun gelişimini 16 -18 yaş civarında tamamladığı için ameliyatın bu yaşlarda itibaren yapılması uygun olur. Operasyon ortalama 30 – 50 dakika sürer. Burunun dış kısmında bir kesi , şişlik ve morluk olmaz. Hastamız aynı gün yada bir gece yatırılarak ertesi gün taburcu edilir. Birkaç gün içinde günlük yaşamına- iş yaşamına geri dönebilir.

Haberin Devamı

Op.Dr. Yusuf Can

KBB ve Estetik Cerrahi Uzmanı