Gazete Vatan Logo

Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Op. Dr. Sabri Algun Aka, burun estetiği sonrası iyileşme süreci hakkında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Burun estetiğinde iyileşme süreci ameliyattan sonra hastanın kendisine ne kadar dikkat ettiğine bağlıdır. Bu yüzden burun estetiği süresince neler yapılması gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olunması gerekir.

Ameliyat sonrası bakım

Burun estetiğinden sonra az da olsa ödem yani şişlik oluşması normaldir. Genellikle bir iki hafta içinde geçer. Burun derisinin inceliğine ve kalınlığına göre bu iyileşme süreci değişiklik gösterebilir. Başı yastıkla destekleyerek biraz yukarıda tutarak uyumak şişliğin daha hızlı geçmesine yardımcı olur. Yüze uygulanan soğuk kompresler alt göz kapaklarındaki şişliğin daha hızlı azaltmasına yardımcı olur.

Burun estetiği sonrası morluk genellikle hafif düzeyde olur.7-10 gün içerisinde tamamen kaybolur.

Hastalar ilk bir iki gün hafif burun ağrısı, tıkanıklık ve baş ağrısı hissedebilir. Basit ağrı kesicilerle bu şikayetler kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Burun estetiği sonrası çoğu hasta birkaç gün kendini halsiz hissedebilir. Aldığınız ağrı kesici ilaç miktarını en aza indirin, ayağa kalkın ve hareket edin. Çoğu hasta burun estetiğinden 3-4 gün sonra eski enerjisine kavuşabilir.

Haberin Devamı

Ameliyat sonrası beslenme

Anesteziden uyandıktan 4-6 saat sonra ağızdan sıvı alabilirsiniz. Çünkü sıvıları daha kolay tolere ederseniz. Mide bulantısı ya da kusma olmaksızın katı yiyecekler alabilirsiniz ama çiğneme ve ağzın geniş açılması gereken yiyeceklerden kaçının. Bazı hastalar 2-3 gün boyunca hafif bir boğaz ağrısı yaşayabilir ama bu genellikle yutkunmada sıkıntı yaratmaz.

Üst dudak burun estetiğinde kilit bir alan olduğundan, bir iki hafta boyunca çok fazla hareket ettirmemeye çalışın. Aşırı konuşmak, gülümsemek, yiyecekleri aşırı çiğnemek ve dişleri çok kuvvetli bir şekilde fırçalamak sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Burun estetiğinden sonra birkaç hafta boyun burun sümkürülerek temizlenmemelidir. Hapşırılması gerekiyorsa, ağız açık tutulmalıdır.

Burun estetiği sonrası aktivite süreci

Burun estetiğinden sonra 2 hafta boyunca eğilme, ağır kaldırma yani zorlanmaya neden olacak aktiviteler yapılmamalıdır. İşten 1 hafta izin alınması süreci daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Burun estetiğinden 3-4 hafta sonra hafif egzersize başlanabilir. Ağır egzersiz için burun estetiğinden sonra en az 6-8 hafta beklenmesi gerekir. Yine de bu süreler kişinin iyileşme sürecine bağlı olarak değişiklik gösterir, doktorlarından bilgi almaları gerekir.

Haberin Devamı

Sauna, havuz, deniz gibi aktivitelerden 1 – 2 ay uzak durmalısınız. Burnunuz enfeksiyon kapabilir. Güneş ışıklarına karşı koruma sağlamalısınız. Cildinizde renk değişiklikleri oluşabilir.