Gazete Vatan Logo

Buruk şampiyonluk

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un defnedildiği gün otomotivde ihracat şampiyonu açıklandı. Koç’un gözbebeği Ford Otosan, 4 milyar $’ı aşan ihracatla birinci oldu

Buruk şampiyonluk

Otomotiv sanayinde Türkiye’nin şampiyonu ortaya çıktı. 2015 yılında Ford Otosan, 5’inci kez üst üste ihracatta birinciliğe ulaştı. Şirket ihracatını yüzde 34 oranında artırarak 187 bin 921 adetten 252 bin 571 adede yükseltti. Gölcüklü üretici ihracatını 3.5 milyar dolardan yaklaşık 4.3 milyar dolara çıkarttı ve şirket rekorunu kırdı.

Ford Otosan 3 fabrikasında toplam 334 bin 622 araç üreterek bir başka rekora daha imza attı. Yeni Transit, Tourneo ve mini hafif ticari aracı Courier Ford Otosan’ın lider olmasında etkili oldu. Ne acıdır ki son 5 yılda 1.6 milyar dolardan fazla yatırıma imza atmasında başrolü oynayan Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı merhum Mustafa Koç, gözbebeği şirketinin bu başarısını göremedi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, dün otomotiv sanayinde 2015 yılı Türkiye geneli ihracat sıralamasını açıklarken, merhum Mustafa Koç toprağa verildi.

Mustafa Koç’un 2003’te babası Rahmi Koç’tan Yönetim Kurul Başkanlığı’nı devralmasından sonra tüm şirketlerde olduğu Ford Otosan’da da önemli yatırım hamleleri gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Ford Otosan’ın Mayıs 2014’teki Yeniköy fabrikasının açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ile çalışanlar katılmıştı.

Kapasite 415 bine çıktı

2001’de açılan ve ‘bataklıktan çıkan dev’ unvanını alan Gölcük fabrikasını 13 yıl içinde Avrupa’nın en büyükleri arasına sokmayı başardı. Bu başarıda 2012’de Ford Otosan’ın Başkanlığı’na seçilen kardeşi Ali Koç, Mustafa Koç’un en büyük destekçisiydi. Mustafa Koç döneminde Ford Otosan 12 yıl üst üste otomotiv sanayinin lideri olmayı başardı. Şirket 2011-2014 yılları arasında 1.6 milyar dolara yenilenen Transit, Custom modellerini üretmeye başlarken, Yeniköy’de üçüncü tesis kuruldu. Yeniköy’deki bantlardan yeni hafif ticari araç modeli Courier indi.

Eskişehir’deki kamyon tesisiyle şirketin üretim kapasitesi 415 bin adede yükseldi. Ford Otosan’ın satış gelirleri 5.5 milyar dolara, ihracatı 3.5 milyara dolara ve çalışan sayısı yaklaşık 10 bin kişiye ulaştı.

Haberin Devamı

Ar-Ge’ye büyük önem veren ve bu alana 2010-2014 yılları arasında 1.2 milyar lira ayıran Mustafa Koç döneminde Sancaktepe Mühendislik Merkezi açıldı. Ford Otosan, otomotivin anavatanı ABD’yi Transit ihracatını gerçekleştirerek, Türkiye’de bir ilke imza attı.

Küresel üretim merkezi

Ford Otosan’ın Mustafa Koç ve Ali Koç’la geldiği noktayı özetlersek, Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 21’i, toplam ticari araç üretiminin yüzde 56’sı, ticari araç ihracatının yüzde 62’sini sağlıyor.

Transit Custom, Tourneo Custom, Transit Courier ve Tourneo Courier’nin dünyadaki tek üretim merkezi konumunda. Eskişehir fabrikası da Ford Cargo kamyonlarının küresel bazda iki merkezinden biri.

Tofaş’ın bebeklerini dünyaya tanıtacaktı

Çalışma yaşamına 1984’te Tofaş’ta müşavir olarak başlayan Mustafa Koç, 2009’da şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi. Şirket en büyük yatırımları onun döneminde gördü. Tofaş son 13 yılda Fiat’ın en önemli üretim ve Ar-Ge merkezi haline geldi. Bursa, Fiat-Chrysler’in dünyada en kaliteli fabrikası olurken, yıllık kapasite 400 bin adede ulaştı.

Haberin Devamı

Mustafa Koç ve Sergio Marchionne Egea’yı test edip aracı imzalamışlardı.

1.5 milyar dolarla Tofaş tarihinin en büyük yatırımına Aegea (Ege) projesiyle imza atıldı. Aegea, Tofaş tarihinin en büyük hamlesiydi. ‘Aegea’ ismi verilen projenin ilk mevvesi olan sedan Egea, geçen yılın sonunda pazara sunuldu.

Hatchback ve station wagon modelleri bu yılın ikinci yarısında satışa çıkacak.

11.5 milyar $ garanti

Aegea projesinden 2023’e kadar 1 milyon 280 bin adet üretilecek, 1 milyon adedi dünya pazarlarına ihraç edilecek. Tofaş, ortağı Fiat ile yaptığı ‘Al ya da öde’ anlaşması sayesinde şimdiden 11.5 milyar dolarlık ihracatı garantiye almış durumda.

Ford Otosan’ın 2001’de açılan Gölcük fabrikasının kapasitesi 310 bin adede yükseldi.

Mustafa Koç, Eylül 2015’te yakın dostu olan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) CEO’su Sergio Marchionne ile birlikte test etti ve aracın nihai üretim onayı verildi. Fiat’ın Altın Seviye’ye ulaşan fabrikalarından biri olan Bursa tesisini gezen Marcihonne, Aegea projesinde çalışan tüm Tofaşlılar’ı tebrik ederek, “Çok iyi bir iş çıkardınız” sözleriyle Koç’u gururlandırdı.

Haberin Devamı

Mustafa Koç, 1 Mart’ta kapılarını açacak Cenevre Otomobil Fuarı’na katılarak, Aegea projesinde yer alan hatchback ve station wagon modellerinin dünya tanıtımını yapacaktı.

Koç Holding, otomotivde Türkiye üretiminin yüzde 45’ini, ihracatın yüzde 43’ünü tek başına gerçekleştiriyor.

İhracatta ilk 3’te 2 Koç şirketi var

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) açıkladığı listeye göre, Oyak Renault ihracat sıralamasında ikinci oldu. Renault’nun en büyük üretim merkezlerinden biri olan Bursa’da ağırlığı Clio olmak üzere 339 bin 240 aracı banttan indi ve 270 bin 299’u ihraç edildi. Oyak Renault, Ford Otosan’dan 18 bin araç daha fazla ihracat gerçekleştirmesine karşın ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. Ford Otosan’ın ihracat şampiyonu olmasında ürettiği modellerin ‘yükte de pahada da ağır’ olması etkiliydi. İhracat sıralamasında bir başka Koç Holding şirketi Tofaş 3’üncü, i20 ve i10 ile büyük atağa kalkan Hyundai Assan 4’üncü, Cenevre Otomobil Fuarı’nda Sakarya tesisinde üretilmeye başlanacak yeni SUV modelini tanıtmaya hazırlanan Toyota Otomotiv Sanayi 5’inci oldu. Bosch, Mercedes-Benz Türk, MAN Türkiye, Goodyear ve Türk Pirelli ilk 10 büyük ihracatçı arasına girdi.