Gazete Vatan Logo

Buruk bir sevinç var

Ak Parti’de Cumhurbaşkanlığı’nın ilk turda kazanılması sevinç yaratırken, milletvekili seçiminde alınan yüzde 42,5’lik oyla Meclis’te tek başına “güçlü” bir çoğunluğun elde edilememesi burukluğa yol açtı.

Buruk bir sevinç var

‘MHP’ye gitti’

7 Haziran’da MHP’ye gittiği değerlendirilen, 1 Kasım’da ise geri geldiği şeklinde yorumlanan oyların tekrar MHP’ye gittiği; oyların “az bir kısmı”nın ise İyi Parti’ye yöneldiği değerlendirildi. 1 Kasım’da yüzde 49,3 olan Ak Parti oyu 7 puan farklı yüzde 42,5’e gerilerken, “Cumhur İttifakı”nın oyu yüzde 53.5 olarak gerçekleşti.

2 ilde vekil yok

Ak Parti, 1 Kasım’da Tunceli ve Şırnak’ta vekil çıkaramazken 24 Haziran seçiminde Şırnak ve Hakkari’den milletvekili çıkarmayı başardı. Ak Parti Tunceli’nin yanı sıra bu kez Iğdır’dan da vekil çıkaramadı. 1 Kasım’da 17 ilde tulum çıkaran Ak Parti, dünkü seçimde ise Bayburt, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Kilis ve Rize illerinden tulum çıkardı.

64 şehirde birinci

Erdoğan, 63 ilde birinci olurken, Ak Parti ise 64 ilde birinci parti olmayı başardı. Erdoğan, 63 ilde birinci olmasının yanı sıra 17 ilde ikinci ve sadece Tunceli de üçüncü oldu. Çanakkale’de Muharrem İnce’nin birinci çıkmasına karşın Ak Parti bu ilde birinci parti olmayı başardı. Referandumda İstanbul’dan yüzde 48 “evet” oyu çıkarak bu şehirde, “seçimi kaybeden” Ak Parti, bu ilde yüzde 42’ye ulaşırken Cumhur İttifakı’nın oyu ise yüzde 50,8 olarak gerçekleşti ve “kritik eşik” aşılmış oldu.

Haberin Devamı

Hakkari’de bir vekil AK Parti’ye geçti

24 Haziran seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Hakkari’de 3 milletvekilliğini de alan HDP, yurt dışında kullanılan oyların partilere dağıtılmasıyla bir vekilliği kaybetti. Yurt dışı oylarının partilere dağıtılmasıyla Hakkari’de HDP iki, Ak Parti bir milletvekili çıkardı. AK Parti’den seçilen Husret Dinç’in Şemdinli Derecik’de yaşayan yakınları ve partililer, havai fişek atıp, silahlarla havaya ateş açarak sevinç gösterisi yaptı.

Güneydoğu ve Doğu’da artış

Ak Parti’nin oyu 1 Kasım’a göre Ağrı, Bitlis, Edirne, Hakkâri, Kars, Mardin,, Siirt, Tunceli, Van, Şırnak illerinde artarken 71 ilde oyu düştü. Ak Parti oylarında 71 ildeki düşüşe karşın az da olsa Doğu ve Güneydoğu illerindeki artış, “bölgenin verdiği mesaj” olarak yorumlandı. Erdoğan’ın bu illerdeki performansı da olumlu bulundu. Ak Parti’nin bazı illerdeki oy düşüşü ise dikkati çekti. Adıyaman’da yüzde 69 olan oy 55’e, Çankırı’da 69 olan oy 59’a, Erzurum’da 68’ten 55’e; Kayseri’de 65’ten 50’ye; Kocaeli’nde 56’da 48’e; Konya’da 74’ten 59’a; Maraş’ta 72’den 58’e; Sivas’ta 68’den 54’e; Sakarya’da 68’den 58’e; Aksaray’da 72’den 56’ya; Kilis 65’ten 50’ye; Şanlıurfa’da 64’ten 52’ye oyların gerilemesi dikkat çekti.

Haberin Devamı