Gazete Vatan Logo

Bursluluk sınavı (İOKBS) başvuru tarihi uzatıldı! MEB bursluluk sınavı 2020 başvuru formu nasıl doldurulur? Bursluluk sınavı 2020 tarihi...

Bursluluk sınavı 2020 başvuru ve sınav tarihi yakından takip ediliyor. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) başvuru süresi 24 Şubat 2020 Pazartesi'ye kadar uzatıldı. 17 Şubat'ta sona ereceği duyurulan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı başvuruları için Elazığ merkezli depremden etkilenen bölgelerde yarıyıl tatilinin uzatılması nedeniyle, Türkiye genelinde 24 Şubat 2020 Pazartesi gününe kadar ek süre verildi. E Okul bursluluk sınavı başvurusu nasıl yapılır? MEB bursluluk sınavı 2020 ne zaman? Ortaokul bursluluk sınavı ne zaman? Bursluluk sınavı hakkında merak edilenler…

Bursluluk sınavı (İOKBS) başvuru tarihi uzatıldı! MEB bursluluk sınavı 2020 başvuru formu nasıl doldurulur? Bursluluk sınavı 2020 tarihi...

Bursluluk sınavı (İOKBS) başvurusu E-Okul üzerinden devam ediyor. Millî Eğitim Bakanlığı'nın E Okul modülü üzerinden gerçekleştirilebilecek olan bursluluk sınavı başvurusunda öncelik okul yönetimine başvuruda bulunmalıdır. Sonrasında bursluluk sınavı için gelir belgesi, ek 1 formunu doldurmak gerekmektedir. Bu belgelerin eksik halinde bursluluk sınavı 2020 için başvuru tamamlanmış sayılmayacak. E Okul üzerinden tamamlanacak olan bursluluk sınavı başvurularının doğru ve eksiksiz doldurulmalıdır. Yanlış bilgi veren öğrencilerin bilgilerinin yanlış olduğunun tespit edilmesi halinde burs bağlansa dahi geri iade talep edilebilecek. Peki, E Okul bursluluk sınavı başvuru işlemi nasıl yapılacak?

BURSLULUK SINAVI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Öğrenci velisi, çocuğunun başvuru şartlarını taşıması hâlinde, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünde sınav başvurusunu yapabilecek.

Öğrenci velisi, “EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” ve eklerini, okul müdürlüğüne teslim edecek ve başvurunun yapılmasını sağlayacak.

Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacak.

Başvurunun yapıldığına dair okul müdürlüğü tarafından onaylanan ve veli tarafından imzalanan başvuru belgesi sınav bitimine kadar saklanacak.

Peki, başvuru şartları neler ve gelir belgesi için üst sınır ne kadar olacak? O detayları görüntülemek için lütfen sonraki sayfaya geçiniz.

Haberin Devamı

E okul üzerinden bursluluk sınavı başvurusu yapmak için tıklayın

BURSLULUK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Bursluluk sınavı başvurusu için belirli şartları sağlamak önem arz edecek. O şartlar arasında gelir durumu ve öğrenim görülen sınıf durumu da yer alacak. İşte, bursluluk sınavı başvuru şartları;

a. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,

c. Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,

ç. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,

d. Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî EğitimBakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2019 senesi yıllık gelir toplamından fert başınadüşen toplam miktarın 2020 Mali Yılı için tespit edilen 14.640,00 (ondörtbinaltıyüzkırk)TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2019 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.

Haberin Devamı

Kontenjan Dağılımı:



1) Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının;

a) %10’u “Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler”e,

b) %5’i Bakanlığa bağlı resmî okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına,

c) %5’i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imam-hatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere,

ç) %80’i (a), (b) ve (c) bentleri dışında kalan öğrencilere ayrılır.

Haberin Devamı

BAŞVURUNUZUN GEÇERSİZ SAYILMAMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT

Öğrencinin;

a. Elektronik ortamdaki bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki varsa,

b. Okul müdürlüğü, elektronik ortamda başvurusunu onaylamamışsa,

c. Başvurusu için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmemişse,

ç. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gördüğü hâlde, denkliği usulüne uygun düzenlenmemişse başvurusu geçersiz sayılır.

Fotoğraflı sınav giriş belgesi 10 Nisan 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühür ve imza ile onaylandıktan sonra öğrenciye/öğrenci velisine teslim edilecektir.

Haberin Devamı

MEB BURSLULUK SINAVI 2020 NE ZAMAN?

Bursluluk sınavı 25 Nisan 2020 tarihinde saat 10.00'da gerçekleşecek.

SINAV GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

Fotoğraflı sınav giriş belgesi 10 Nisan 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühür ve imza ile onaylandıktan sonra öğrenciye/öğrenci velisine teslim edilecektir.

Öğrencilere fotoğraflı, onaylı (mühürlü ve imzalı) sınav giriş belgesi posta yoluyla gönderilmeyecektir.

Fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il/ilçe), bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, fotoğraflı ve onaylı sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecektir.

Doğal afet, yangın ve benzeri olağanüstü durumlarda Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi üzerine ÖDSGM'nin uygun görüşü ile öğrencinin sınav yeri değiştirilebilecektir.

Fotoğraflı, onaylı s ınav giriş belgesini kaybeden öğrenciler belgenin yenisini öğrenim gördüğü okul müdürlüğünden alabilecektir.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesinde, sınavda alacağı sınav tedbir hizmeti de yer alacaktır.