Gazete Vatan Logo

Bursa Valisi'nden kan donduran iddiaya cevap

Bursa Valisi'nden kan donduran iddiaya cevap

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, bakımevinde engelli çocuklara işkence yapıldığı iddiasına ilişkin, "Olay yeni değil ama bugün neden tekrar ısıtıldı, onu tam anlamış değiliz. Olaylar iddia aşamasındadır. Ne savcılık ne de bakanlık açısından somutlaşmış bir iddia yoktur" dedi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katılan Karaloğlu, özel bakımevinde engelli çocuklara işkence yapıldığına ilişkin bazı gazeteler ve internet sitelerinde yer alan iddialarla ilgili gazetecilere açıklamada bulundu.

"Bakım merkezinde çalışan bir hanımefendinin işten çıkartıldıktan sonra hem kendisine hem de bakım altındaki insanlara kötü muamele yapıldığıyla ilgili iddia çerçevesinde bize müracaatı olmuş" diyen Karaloğlu, "Onun üzerine inceleme başlatmışız. Valilik olarak iddiayı ciddiye almışız. İncelemeden sonra Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuşuz. Sonra da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, 'bu iddialar ciddi' diyerek, bakanlıktan müfettiş istemişiz. Sonra şubat ayında iki müfettişimiz geldi ve uzunca süre burada inceleme yaptı. Mart ayında incelemelerini tamamladılar ama daha teftiş raporları bize ulaşmadı" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Konuyu öğrendiklerinden bu yana üzerine ciddiyetle gittiklerini dile getiren Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Olay yeni değil ama bugün neden tekrar ısıtıldı, onu tam anlamış değiliz. Olaylar iddia aşamasındadır. Ne savcılık ne de bakanlık açısından somutlaşmış bir iddia yoktur. Hanımefendinin kendisiyle ilgili kötü muamelesine yönelik cumhuriyet başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığıyla ilgili kararı var yani olay iki boyutlu. Bir kadının kendisine kötü muamele yapıldığı... Bu konuyu savcılık sonuçlandırmış. Demiş ki: Burada iddialar doğru değil ve kovuşturmaya yer yok. Oradaki hastalarla ilgili soruşturma hem savcılık hem de bakanlık boyutuyla devam ediyor."

"Bakanlığın denetiminde özel bir kuruluşuz"

Öte yandan, bakımevinin müdürü Halil İbrahim Divli de AA muhabirine yaptığı açıklamada, konunun bir yıldır devam ettiğini anlattı.

Haberin Devamı

Suçlamaları kabul etmeyen Divli, ''Burada çalışan bir personelimizin iddiaları bunlar, kabul etmiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının denetiminde özel bir kuruluşuz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ile müfettişler zaten bizi denetledi. Her zaman da denetliyor" dedi.

İşkence iddialarının yer aldığı basın kuruluşlarına tekzip yayımlamaları için dava açacaklarını ifade eden Divli, "Çamur at, izi kalsın, tekzip isteyeceğiz. Burada bize iftira atılmıştır. Bu kişiler çok ağır engelli hastalar. Yaptığımız işte bir sıkıntı yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Özgür Kemal Yetkin ise bakımevindeki 3 hasta çocuğun ailesinin kendisine geldiğini kaydederek, "Bu kişiler, bugün gazetelerde yer alan iddiaları anlattılar, fotoğraflar gösterdiler. Bunun üzerine biz de 8 avukat, bu merkezde hasta haklarına aykırı davranışlar olduğu gerekçesiyle cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bugün de birkaç hasta yakını bizi arayarak görüşmek istedi. Konunun takipçisi olacağız" görüşünü paylaştı.

Haberin Devamı

Bakımevindeki iddialar

Bazı gazete ve internet sitelerinde Nilüfer ilçesinde faaliyet gösteren özel bakımevinde engelli çocuklara işkence yapıldığı, dövülerek aç bırakıldıkları, çocuklara arkadan ters kelepçe takıldığı, hijyen kurallarına uyulmadığı ve bazı yaşlı hastaların ölüme terk edildiği öne sürülmüştü.