Gazete Vatan Logo

Bursa Renault’nun gizli ortağı çıktı!

Oyak Renault çalışanları 10.6 milyar euro piyasa değeri olan Renault’nun hissedarı oldu.

Fransa’yı karıştıran yeni Clio yatırımında sular duruldu. Renault Başkanı Carlos Ghosn, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’yi ikna ederek Clio 4 üretimini Flins ve Bursa fabrikalarında paylaştırılacağını açıkladı. Fransa Hükümeti’nin tüm baskısına karşın Clio 4’te aslan payı ise Oyak Renault’ya verildi.

Ancak hâlâ Fransa Hükümeti, Renault’daki mevcut yüzde 15 hissesini yüzde 20’ye çıkarma konusunda ısrarını sürdürüyor.

İşte tam bu noktada Clio yatırımı için en büyük aday olan Türkiye’nin Renault’ya ortak olduğunu hatırlatmak istedik. Evet, yanlış duymadınız 6 bin 500 Oyak Renault çalışanı piyasa değeri 10.6 milyar euro olan Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticilerinden Renault’ya hissedar. Nasıl mı? Renault’nun Fransa Devleti’ne ait hisseleri özelleştirilmeye başlanınca, hem çalışanların motivasyonu artırmak hem de yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla, halka açılan hisselerin bir bölümünün personele satılmasına karar verildi.

Personele indirim var

Oyak Renault çalışanları da ilk olarak 1994’te hisse aldı. 2003’te ise yine bir hisse satışı gerçekleşti. Bu fırsat çeşitli indirimler ve kampanyalarla teşvik edildi. Satılan yüzde 15’lik Renault hissesinin yüzde 10’unu, Oyak Renault personeli almış oldu. Bu rakam 8 milyon euro civarındaydı. Bursalı işçilerin Renault’ya hissedar olması için ayrıca avantajlar da sunuldu.

Oyak Renault personeli ise yüzde 20’lik indirim ve 36 aylık vadeyle hisseleri satın aldı. Çalışanlar alım satım masrafı ve komisyonlardan da muaflar. Hisseler çalışanlar adına Fransa’daki bir bankada bloke olarak tutuluyor. Ancak iki yıllık bir blokaj uygulanıyor. Tabii her yıl düzenli olarak temettüler de alınıyor.

Uluslararası kote bir şirkete ortak olunca, çalışanlar da borsa kurdu haline gelmiş durumda. Fabrikanın iç internet servisinden Renault’nun borsa performansı izlenebiliyor.

Geçen yıl küresel krizde şirketin borsa performansı pek iyi olmasa da Bursa çalışanları dünya devine ortak olmaktan yine de memnun. Hem Renault’nun otomobillerini üretiyorlar hem de bir dünya devine ortaklar...

Renault’nun yüzde 15’i Fransa Hükümeti’ne ait durumda. Şirketin yüzde 63.57’si halka açık, yüzde 15’i Japon Nissan’a, yüzde 3.34’ü çalışanlara ait.



Haberin Devamı