Gazete Vatan Logo

Bursa’nın yeni kralı

Tofaş 1 milyar dolarlık Egea’yla Bursa fabrikasındaki dengeleri değiştirecek. Binek otomobil üretimi, hafif ticari aracı 2016’da yakalayacak, 2017’de sollayacak.

Bursa’nın yeni kralı

1 milyar dolarlık yatırımla ortaya çıkan Egea Ailesi, Tofaş’ın yeniden otomobil üreticisi kimliğine kavuşmasını sağlayacak. Doblo ve Fiorino modelleriyle uzun yıllardır hafif ticari sınıfının iddialı oyuncularından biri olan şirket, Egea ile binek otoda da atağa kalktı.

Bursa’da yüzde 70 ticari araç, yüzde 30 binek otomobil üretimi gerçekleştiren Tofaş’ta ticari aracın ağırlığı azalmaya başlayacak. Üretim 2016’da yüzde 50-50’ye dengelenecek. Şirketin daha sonraki yıllarda binek oto üretiminin ticari aracı sollayarak, yüzde 60-65 seviyesine çıkması bekleniyor.

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Egea ile katma değeri yüksek üst segment otomobillere geçtiklerini belirterek Türkiye ve yurt dışında büyük taleple karşılaştıklarını ifade etti. Talebi karşılayabilmek için günlük üretim planlarını revize ettiklerini söyleyen Eroldu, Nisan’da 1.326 adet olan günlük üretimin Mayıs’ta 1.440’e çıktığını kaydetti.

50 saniyede 1 otomobil

Eroldu, “Her geçen gün kendi rekorumuzu kırıyoruz. 50 saniyede 1 otomobil üretiyoruz. Günlük 1.500 adedi zorlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de toplam otomotiv üretiminin ilk 4 ayda yüzde 3 arttığını hatırlatan Eroldu, Tofaş’ın Egea’nın pozitif rüzgarıyla ile yüzde 22 büyüdüğünü belirtti. Sektörün ihracatının Ocak-Nisan döneminde yüzde 7 arttığını ifade eden Eroldu, şunları kaydetti:

“İharacatımız yüzde 41 artışla 82 bin adede çıktı. Bu başarıyı gösteren ikinci bir şirket yok. Egea sedan, 5 ayda Avrupa’dan 22 bin, tüm EMEA’dan yaklaşık 37 bin talep aldı. Yurt dışında 3 aylık sıra var. Eylül’de sedan ve hatchback modellerinde sağdan direksiyonlu versiyonlar da devreye alınacak. Üretimin yüzde 70’ini ihraç edeceğiz. Toplam ihracat hedefimiz 280 bin adet. Egea ihracat hedefimizi 100 bin adetten 111 bin adete çıkardık. Bunun yarısı Egea hatchback olacak.”

Altın çağımızı yaşıyoruz

Siparişlerle kapasiteyi doldurduklarını söyleyen Cengiz Eroldu, Tofaş’ın altın çağını yaşadığını kaydetti. Eroldu, “Son dönemdeki performansımızla sektörün rakamlarını da etkiledik. Türkiye’de üretim ve ihracatta bugüne kadar yapılmamış rakamları gerçekleştirme hedefimiz var. Hem üretim hem ihracatta yılı lider olarak kapamayı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

53 bin TL’ye radarlı Egea Hatchback

Tofaş’ın Bursa’da ürettiği ikinci kompakt sınıf modeli Fiat Egea Hatchback, 53 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Egea Hatchback, ilk etapta manuel şanzımanlı 95 beygir güç üreten 1.4 litre, 120 beygirlik 1.4 litre T-Jet benzinli, 95 beygir gücünde 1.3 litre ve 1.6 litre 120 beygirlik Multijet dizel motor seçenekleriyle satılacak. Araç güvenlik donanımlarıyla sınıfında liklere imza atacak. Egea Hatchback’te standart olarak yer alan ‘ileri sürücü destek sistemleri’ aracın ön tamponuna yerleştirilmiş bir radar sistemi sayesinde faaliyet gösteriyor. Radar, önde seyreden araç ile aradaki mesafe ve hız farkını sürekli olarak takip edip kontrol ünitesini besliyor. Bu bilgi, Adaptif Hız Sabitleme, Çarpışma Riski Uyarı ve Otomatik Acil Durum Freni sistemlerinin işlemesini sağlıyor.

Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, “Egea Sedan ile pazara çok hızlı bir giriş yaptık; ürün ve konumlandırma açısından benzeri olmayan bir model oluşturduk. Egea Sedan satışta olduğu ilk 6 ayda 16 bin adetlik satış rakamına ulaşarak otomobil pazarında en çok satılan modellerden biri haline geldi. Şimdi yeni Fiat Egea Hatchback ile bu başarıyı taçlandıracağız” dedi.

Haberin Devamı