Gazete Vatan Logo
Magazin Bursa mutfağı ‘İskender’den ibaret değil

Bursa mutfağı ‘İskender’den ibaret değil

Uluslararası ödüller kazanan, aynı zamanda yemek kitabı yazarlığı da yapan Şef Ömür Akkor, 1000 yıllık Türk şehri olan Bursa’nın gölgede kalan lezzetleri arasında yolculuğa çıkarıyor.

Bursa mutfağı ‘İskender’den ibaret değil

Yalnızca mutfakta yemek yaparken başrolde değil Ömür Akkor. Yazdığı eserlerle Selçuklu mutfağının günümüze uzanan yolculuğunu anlatıyor, dünyanın farklı noktalarını dolaşıp bir bir ödülleri topluyor. Alçakgönüllü; hem öğreniyor, hem de bu öğrendiklerini aktarıyor insanlara. Mayıs sonunda yayınlanacak olan ‘Komili Lezzet Seyahatnamesi’nin ilk serisini ise Bursa’ya atfediyor.

Osmanlı’ya başkentlik yapmış şehrin mutfağından da lezzetler fışkırıyor haliyle. İnsanlar şehre geldiklerinde en fazla İnegöl köfte ve İskender kebaba rağbet ediyorlar ama gölgede kalan tatlar da var. Şef gezinti esnasında her lezzetin ana merkezi olarak kabul edilen yerlere götürüyor bizleri. Akkor, “Bu mutfağın en ilgi çekici örnekleri bence hamur işleri ve et yemekleri. Hamur açmakta, ekmek börek çörek yapmakta pek hamaratlar. Onun haricinde salçaları, zeytinleri, zeytinyağlı turşuları pek meşhur. Köfte, pideler, ve mevsimin de ot yemekleri de diğer bursa lezzetleri” diyor.

Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılıyor. Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa’nın yöresel tatlarından. Çorbaları da unutmamak gerekiyor. En ünlüleri arasında; tavuk sulu ve sütlü Şipsi çorbası ile hamur parçalarının tavuk suyu, tereyağı, nane ve tavuk eti ile birlikte pişirilmesinden oluşan ‘Oğmaç çorbası’ bulunuyor.

Haberin Devamı

Ömür Akkor’un Mayıs sonunda çıkacak olan seyahatnamesi 19’uncu eseri olacak. Görme engelliler için yazdığı yemek kitabı da Avrupa’nın en iyisi seçilmişti. Son projesi ‘Early Islamic Culinary Art’ kitabı ise dünyanın en iyisi seçilmek için bir kez daha finalde.

Bursa’ya gittiğinizde uğrayın...

Tavacı Refik

Sacda kuzu eti, pideler, tandırlar... Manzara eşliğinde etin tadını çıkarın.

Saki Rum Meyhanesi

Mimariden mezesine, deniz ürünlerinden çalınan şarkılara kadar her şeyiyle dört dörtlük bir meyhane burası.

Darmstadt Pasto

Kahvaltı için vazgeçilmez bir adres. Yerel ekşi mayadan yapılan ekmekleri, yanı sıra biscottiler, kurabiyeler, kekler, minik makaronlar, acıbadem kurabiyeleri ve pastaları....

Haberin Devamı

Tarihi çarşıları dolaşın

Aynalı Çarşı ve Kapalı Çarşı içerisinde tarihi anlar arasında gezinti yapabilirsiniz.

Tuz Pazarı Çarşısı ise birbirinden özel peynirlere doyacağınız bir yer olacak.