Gazete Vatan Logo

Bursa'da yükseliş, Antalya'da düşüş

Konut fiyatları Bursa’da yükseldi, Antalya’da düştü

Garanti Mortgage desteğiyle hazırlanan Reidin.com Emlakendeks Ekim 2010 Raporu’na göre, Ekim ayında konut satış fiyatlarının en çok arttığı il Bursa, en çok değer kaybettiği il ise Antalya oldu. Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, “Fiyatlar halen 2008’in 1. çeyreğindeki en yüksek noktanın yüzde 10 aşağısında. Fiyatlardaki artış devam edecek” dedi

Garanti Mortgage desteğiyle hazırlanan Reidin.com Emlakendeks Ekim 2010 Raporu’na göre, Ekim ayında konut satış fiyatlarının en çok arttığı il Bursa, en çok değer kaybettiği il ise Antalya oldu. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’deki konut satış fiyatları ve kira değerlerinin analizini içeren rapora göre, Bursa bir önceki ayla karşılaştırıldığında satılık konut fiyatlarındaki metrekare başına yüzde 0.98’lik değer artışıyla, Ekim ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Bursa’da metrekare satış fiyatı 914 liradan 923 liraya yükseldi. Bir önceki aya göre metrekare başına konut satış fiyatlarında yüzde 1.82 oranında düşüş yaşanan Antalya ise konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği il oldu. Antalya’da metrekare satış fiyatı 823 liradan 808 liraya indi.

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven konuyla ilgili olarak, “Ekim 2010’da mortgage piyasasında şimdiye kadar yaşanan en büyük artışlardan birine şahit olduk. Konut fiyatları sürekli artış gösterse de, halen 2008’in 1. çeyreğindeki en yüksek noktanın yaklaşık yüzde 10 oranında aşağısında olmasının da büyük etkisi oldu. Konut fiyatlarındaki artış ve mortgage piyasasındaki hızlı büyüme devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

Kiralar Adana’da geriledi

Raporda, metrekare kira değerinin 4.52 liradan 4.58 liraya yükseldiği Bursa, kiraların en fazla yükseldiği şehir oldu. Metrekare kira değeri 3.35 liradan 3.30 liraya inen Adana ise bir önceki aya göre kiraların en fazla değer kaybettiği il olarak belirlendi.

Ziraat Bankası Boğaz’a cepheli arsa satacak

Ziraat Bankası Personeli Vakfı, İstanbul Boğazı’na cepheli arsa satmak üzere ihale açtı. Sarıyer İlçesi, Emirgan Mirgün Mahallesi, 37 pafta, 88 ada, 12 parselde kayıtlı bin 489 metrekare büyüklüğündeki arsa, kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan hak ve yükümlülüklerle birlikte satılacak. İstekliler ihaleye ait şartnameyi Ankara Ulus’ta bulunan Ziraat Bankası Personel Vakfından temin edebilecek. Şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları, 16 Aralık 2010 tarihinde saat 15.00’e kadar aynı adrese verilecek.

TOKİ İstanbul’da eğlence parkı ihalesi düzenleyecek

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Halkalı, Atakent özel proje alanı ile doğa ve eğlence parkı inşaatının arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işini ihaleye çıkardı. İhale, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Satış, Devir, İntikal, Kiraya verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği’nin ilgili maddesi uyarınca açık ihale usulü ile yapılacak.

Uluslararası olmayan ihaleye, yerli ve yabancı inşaat firmaları ve bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşlarıyla yapacakları ortak girişimler katılabilecek.

İhale için başvuracak istekliler, ihale dosyası ve eklerini, bedel ödeyerek TOKİ’den satın alabilecek. Şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları, 6 Aralık 2010 tarihinde saat 15.00’e kadar Toplu Konut İdaresi İhale Komisyonu Başkanlığı’na verilecek. Buna göre aynı gün, aynı saatte istekliler huzurunda ihale komisyonu tarafından açılacak. Değerlendirme sonucu uygun görülecek istekliler, 13 Aralık 2010 tarihinde ve saat 15.00’te yapılacak ikinci oturuma davet edilecek. Geçici teminat tutarı, isteklinin arsa satış karşılığı idare payı gelirinin yüzde 3’ü, kesin teminat tutarı ise idare payı gelirinin yüzde 6’sı kadar olacak.

Yeşil İnşaat ile Y&Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı birleşiyor

Beylikdüzü’nde 14 bin konutluk Innovia projesini yürüten Yeşil İnşaat Yapı Düzenleme ve Pazarlama Tic. A.Ş, 1997 yılında gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı haklara, sermaye piyasası araçlarına ve sermaye piyasalarına yatırım yapmak üzere kurulan portföy yönetim şirketi olan Y&Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (GYO) ile birleşiyor. Y&Y GYO’nun Yeşil İnşaat Yapı Düzenleme ve Pazarlama Tic. A.Ş’yi devralması suretiyle SPK tarafından onaylanan bu birleşme ile Y&Y GYO çatısı altına giren Yeşil İnşaat Yapı Düzenleme A.Ş bundan sonra çalışmalarına Y&Y GYO olarak devam edecek. Y&Y GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, SPK’nın birleşme kabul kararı ile Y&Y GYO’nun ileriye dönük yeni konut projeleri geliştirmede önünü açtığını ve dolayısı ile hem yatırımcılar ve hem de Türkiye için bu kararın çok doğru olduğunu düşündüğünü belirtti.

Haberin Devamı