Gazete Vatan Logo

Bursa'da HES projesi iptal edildi

BURSA’nın Kestel İlçesi yakınlarındaki Saitabat Şelalesi üzerine kurulmak istenen ve bölgedeki 4 köyde oturanların su kaynaklarını tüketeceği gerekçesiyle karşı çıktığı hidroelektrik santralini (HES) projesi iptal edildi. Projenin iptal edildiği haberini Saitabat Köyü Muhtarı Ahmet Eraslan’a bildiren Bursa Valisi Münir Karaloğlu, bölgenin turizm ve tarım açısından önemli bir bölge olduğunu belirtti.

Kestel İlçesi’ndeki Güvercinlikli ve Akçay dereleri üzerine toplam 4 kilometre uzunluğunda borularla yapılması planlanan HES projesine sivil toplum kuruluşları ve çevresinde bulunan Saitabat, Derekızık, Orhaniye ve Osmaniye köylerinde oturanlar tepki gösterdi. Saitabat Muhtarı Ahmet Eraslan, Derekızık Muhtarı Kamil Işık, Orhaniye Muhtarı Mevlüt Yıldız ve Osmaniye Muhtarı İlyas Yılmaz başta olmak üzere köylüler ile doğa dernekleri HES’in yapılmaması için itiraz dilekçeleri verdi. En son 26 Şubat’ta Saitabat Köy Meydanı’nda bulunan kahvede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili firmanın yetkililerinin yapmayı planladıkları bilgilendirme toplantısı ise tepkiler üzerine yapılamadı.

Haberin Devamı

Köylülerin ve çevre örgütlerinin tepkileri olumlu sonuç verdi. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Saitabat Köyü Muhtarı Ahmet Eraslan’ı arayarak projenin iptal edildiği müjdesini verdi.

Vali Karaloğlu, bölgenin turizm ve tarım açısından önemli bir bölge olduğunu belirterek, "Baştan beri karşı çıktığım bir projeydi. ÇED raporu değil proje iptal oldu. Artık yapılmayacak. Tarım arazilerine ve şelalelere zarar verecek olan projenin iptal edilmesine sevindim. Muhtarlara müjdeyi ben verdim" dedi.

Saitabat Muhtarı Ahmet Eraslan, tepkilerine kulak veren Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Kestel Kaymakamı Ziya Polat’a teşekkür ederek, "Haklılığımız ortaya çıktı. Bize destek vererek yalnız bırakmayan tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür ediyoruz. HES’in iptal edilmesiyle su kaynaklarımız ve şelalelerimiz kurtuldu" dedi.

HES projesine köylülerle birlikte destek veren Bursa Doğader Başkanı Murat Demir de sevindirici haberi aldıklarını bildirerek, "Ancak bu sözlü olmaz. Bakanlığa bunun yazılı olarak bildirilmesini istedik" dedi.

Haberin Devamı